Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Regionalno strokovno srečanje bibliotekarjev v Narodni biblioteki Srbije

Regionalno strokovno srečanje bibliotekarjev v Narodni biblioteki Srbije
3. 11. 2023
Boris Rifl
Narodna in univerzitetna knjižnica
Narodna biblioteka Srbije

Devetnajstega in dvajsetega oktobra je v Narodni biblioteki Srbije potekalo regionalno strokovno srečanje z naslovom Od skupnega kataloškega pravilnika do Izjave o mednarodnih katalogizacijskih načelih in naprej.

Srečanja se je udeležilo več kot 130 knjižničarjev iz različnih vrst srbskih knjižnic in univerz, udeležili pa so se ga tudi predstavniki nacionalnih knjižnic v balkanski regiji. Srečanje je odprla Tamara Bogatin Vučaj, udeležence pa je nagovoril tudi upravnik dr. Vladimir Pištalo. Obravnavane so bile teme opisne katalogizacije, normativne kontrole, stvarne obdelave knjižničnega gradiva, klasifikacije in geslenja ter ob vsem tem podane pregledne prakse razvoja v posameznih balkanskih državah. Slovenske izkušnje sem predstavil v referatu Od prve izdaje slovenskih elektronskih tabel UDCMRF do nadgradnje in poskusov avtomatske klasifikacije e‑gradiv.

Ob zaključku srečanja je bila izpostavljena potreba po vzpostavitvi kontinuitete tovrstnega sodelovanja na področju katalogizacije in klasifikacije, odprta so ostala številna strokovna vprašanja in izpostavljene teme, ki bi jih bilo treba obravnavati na prihodnjih tovrstnih srečanjih.

Eno glavnih sporočil srečanja je skupna zavezanost k nadaljevanju in potrditvi regionalnega sodelovanja med knjižnicami na vseh ravneh.

Kot spremljevalni del programa je bila odprta razstava Katalogizacija in klasifikacija: od Šafarikovega popisa do spletnega kataloga avtoric Branke Ristivojević in Nataše Goranović-Prlje.

Udeleženci dogodka

Udeleženci dogodka (foto: Narodna biblioteka Srbije)

Skip to content