Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Regionalna knjižnica Punggol (Singapur) s posebnimi vsebinami

Regionalna knjižnica Punggol (Singapur) s posebnimi vsebinami

Iz praks drugih knjižnic, tako pri nas, kot po svetu, lahko knjižničarji pridobivamo nove ideje, kako ponuditi sodobne, boljše ali tudi prilagojene storitve in gradivo, da lahko uporabniki lažje, učinkovitejše in samostojno uporabljajo knjižnične prostore. Knjižnični prostor s prilagoditvami različnih potreb uporabnikov omogoča širšo dostopnost vsakomur in zagotovo privablja tudi tiste potencialne uporabnike, ki so pred tem imeli takšne ali drugačne zadržke.

Zanimiva prizadevanja za širšo dostopnost knjižničnega prostora prikazuje tudi primer iz Singapurja, kjer so 30. januarja 2023 odprli prva dva od petih nadstropij nove največje regionalne splošne knjižnice, ki se v večji meri osredotočajo na storitve za otroke in mladostnike kot tudi za odrasle in storitve za osebe s posebnimi potrebami.

Za otroke bo knjižnica podpirala območja za igro in aktivnosti, v katerih otroci sami naredijo ali preizkusijo stvari, mirne kotičke, interaktivne zaslone z aktivnostmi za izobraževanje ter zabavo in tudi knjižnico igrač, kjer so na voljo igrače in izobraževalne vsebine ter tudi lutke in kostumi z možnostjo izposoje.

Knjižnica bo omogočala širšo dostopnost osebam s posebnimi potrebami. Med drugim bo uporabnikom na voljo zbirka 3000 angleških knjig za otroke in odrasle s posebnimi potrebami, ki vključujejo knjige v brajici. Na voljo bodo mirni prostori s senzoričnimi pripomočki in bolj zasebni prostori z oblazinjenimi stenami ter tlemi. Osebam na invalidskih vozičkih in drugim osebam s posebnimi potrebami ter starejšim uporabnikom bo na voljo samostojna izposoja gradiva na posebnih postajah. Te imajo prilagojene mize za invalidske vozičke, zasloni pa možnost povečanja pisave in barvnega kontrasta. Računalniške postaje za pregledovanje kataloga bodo opremljene s podporno tehnologijo, kot so krmilne paličice, sledilne kroglice, večje tipkovnice in tipkovnice z visokim kontrastom.

National Library Board (NLB) (nacionalna knjižnica) je mnenja, da so te storitve »del stalnih prizadevanj, da bi svoje knjižnice in arhive naredili dostopne vsem.«

Ste našli kaj idej za svojo knjižnico?

Več podrobnosti o splošni knjižnici Punggol si lahko preberete v prispevku New Punggol library opens with special features for children, people with disabilities.

Predstavitveni video

 

Skip to content