Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Redefining Space, Access, and Formats in Academic Libraries: Libraries as a Service

Redefining Space, Access, and Formats in Academic Libraries: Libraries as a Service
1. 9. 2022

COVID-19 je za vedno spremenil visokošolske knjižnice. Predavanja so se preselila na splet. Pojavile so se hitre rešitve, kot so e-poštne storitve ali spletni klepet. Knjižničarji so svoje proračune namenili digitalnim virom – e-knjige, avdio vsebine, pretočni video – in celo začeli vlagati v učbenike, da bi zmanjšali študentske stroške. Sedaj se knjižnice soočajo s čudnim posredništvom; pandemija še ni mimo, a vendar so se študentje vrnili, pravila o obveznih maskah so bila odpravljena in  zopet se nadaljuje osebni stik in storitve. Kot odgovor se morajo knjižničarji soočiti z izbiro, katere 'pandemične politike' zavreči in katere obdržati. Kako bodo knjižnični prostori, dostop in viri v prihodnje na novo definirani?

V štiridelni seriji podcastov Redefining Space, Access, and Formats in Academic Libraries: Libraries as a Service gostje gledajo v prihodnost. Združujejo različne poglede – visokošolskih knjižničarjev, univerzitetnih profesorjev in drugih – da razmislijo o trenutnem in okolju knjižnic v prihodnosti. 

V prvi epizodi vsak gost opiše, kako so se ustanove prilagodile pandemiji: o knjižnici ne kot fizičnem prostoru, temveč kot storitvi: o asinhronih, interaktivnih učnih modulih, na katere lahko fakulteta usmeri študente za vprašanja o praksah citiranja in veščinah informacijske pismenosti; posodobljenih metapodatkih, cenah elektronskih knjig za več uporabnikov in razpoložljivost učbenikov; prednostih stalnega dostopa na daljavo.

Pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Austin Distel (Unsplash)

Skip to content