Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Razstava pregleda slovenske osamosvojitvene misli v NUK

Razstava pregleda slovenske osamosvojitvene misli v NUK
9. 7. 2021

Vabimo vas na ogled razstave »Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo« pregled slovenske osamosvojitvene misli v avli pred Veliko čitalnico NUK. Razstava bo postavljena v juliju in avgustu 2021.

Ob trideseti obletnici rojstva naše države smo v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravili razstavo, ki s pomočjo gradiva, ki ga hrani naša knjižnica, pred nas razgrne pregled slovenske osamosvojitvene misli. Na njej predstavljamo spomin naših osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda.

Razstava se sprehodi skozi nekaj manj kot 150 let naše zgodovine. Vodi nas od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848, preko prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci, vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost dobila krila tudi v matični domovini. Vodila je v sosledje dogodkov, ki so nas pripeljali do plebiscita za neodvisno Slovenijo in pol leta kasneje, 25. junija 1991, do rojstva samostojne in neodvisne Slovenije.

Razstavo smo sprva zasnovali in izpeljali v spletni obliki, ob priložnosti 30. obletnice osamosvojitve Slovenije pa smo jo pripravili tudi v fizični obliki in jo prvič predstavili v Državnem zboru. Sedaj je na ogled tudi v NUK, v čudoviti avli pred Veliko čitalnico. Avtorica razstave je Helena Janežič, oblikoval jo je Maj Blatnik, oba sodelavca NUK.

Oglejte si spomin naših osamosvojitvenih teženj in aktivnosti za samostojno in neodvisno Slovenijo, shranjen med knjižnimi platnicami in zapisan v časopisih v Narodni in univerzitetni knjižnici.

dekorativna slika

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna slika in napovednik razstave: Maj Blatnik (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Skip to content