Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Raziskovalni preboj: NIR in strojno učenje za datiranje zgodovinskih knjig

Raziskovalni preboj: NIR in strojno učenje za datiranje zgodovinskih knjig

Raziskovalka na projektu UNCERTIR, Floriana Coppola, je v sodelovanju med Laboratorijem za dediščinsko znanost Univerze v Ljubljani (Floriana Coppola, Jernej Markelj, Matija Strlič), Univerzo v Cagliariju iz Italije (Luca Frigau, Claudio Conversano) in Narodno in univerzitetno knjižnico (Jasna Malešič) v znanstvenem prispevku za prestižno revijo Journal of the American Chemical Society pokazala, da je mogoče izjemno natančno datirati papir iz obdobja med 1850 in 2000. Negotovost datiranja je zgolj dve leti, kar ni možno z nobeno drugo obstoječo metodo.

Dr. Floriana Coppola je analizirala 100 knjig iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, zajela 3000 spektrov bližnje infrardeče svetlobe in jih kombinirala s tremi algoritmi za strojno učenje.

Več o raziskavi si lahko preberete v članku “Near-Infrared Spectroscopy and Machine Learning for Accurate Dating of Historical Books”.

Narodna in univerzitetna knjižnica bo raziskave nadaljevala v okviru slovensko-avstrijskega projekta »Ancient Book Crafts«, kjer bomo razvijali metode neporušnega datiranja srednjeveških rokopisov in inkunabul v sodelovanju z Laboratorijem za dediščinsko znanost Univerze v Ljubljani, dunajsko Akademijo za lepe umetnosti, samostanom Klosterneuburg ter praško Narodno knjižnico.

Naslovnica knjige

Slika predstavlja fotografijo naslovnice knjige s spektrom bližnje infrardeče svetlobe, sliko je oblikovala Nina Cavz.

Skip to content