Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Razglednice Aleša Debeljaka v Slovenskem etnografskem muzeju

Razglednice Aleša Debeljaka v Slovenskem etnografskem muzeju
29. 9. 2021

Pred nekaj več kot dvema letoma smo v NUK pridobili zapuščino književnika in sociologa Aleša Debeljaka. Doktoriral je iz sociologije kulture v New Yorku in predaval na Fakulteti za družbene vede. Kot pesnik se je v svojih delih že od zgodnjih poskusov ukvarjal predvsem s tematiko eksistencializma, prizadeto je ubesedil tudi vojno v nekdanji Jugoslaviji, v esejistiki pa je bil med snovalci postmodernizma na Slovenskem. Prevajalec, urednik in eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev je v zapuščini zapustil veliko razglednic, ki jih je pošiljal iz svojih potovanj in jih ozaljšal s svojimi mislimi. Izbor 40 razglednic iz Rokopisne zbirke NUK, ki jih je poslal Alešu Bergerju, Matjažu Pikalu, Tomažu Šalamunu, Igorju Štiksu in drugim, bo prvič na muzejski razstavi razglednic Aleša Debeljaka na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju.

Razstavo Saj grem samo mimo: mozaik razglednic in prijateljstev Aleša Debeljaka so v SEM odprli v petek, 17. septembra 2021. Ob upoštevanju PCT pogoja si jo lahko ogledate do 13. februarja 2022.

dekorativna slika

 

Novico pripravil: Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Slovenski etnografski muzej; fotografija razglednic: Meta Kojc (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Skip to content