Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ravnanje z raziskovalnimi podatki v skladu z načeli FAIR

Ravnanje z raziskovalnimi podatki v skladu z načeli FAIR
27. 5. 2024

Univerza na Primorskem v sredo, 29. maja 2024, ob 14.00 vabi v prostore Univerzitetne knjižnice UP (Trubarjeva 1, Koper) na predavanje Ravnanje z raziskovalnimi podatki v skladu z načeli FAIR. Predavala bo doc. dr. Ana Slavec.

Dogodek se bo prenašal tudi preko spleta (Zoom , Meeting ID: 821 1302 0078). Na dogodek se je potrebno prijaviti preko povezave.

Cilj predavanja je raziskovalcem skozi življenjski krog podatkov predstaviti ključne koncepte načrtovanja ravnanja s podatki ter vire, ki so jim na voljo. Spoznali bodo, kaj mora vsebovati načrt ravnanja z raziskovalnimi podatki, ter načela najdljivosti, dostopnosti, interoperabilnosti in ponovne uporabnosti (FAIR), ki so ključna za odgovorno deljenje raziskovalnih podatkov s širšo znanstveno skupnostjo, kar postaja vse pomembnejša zahteva financerjev raziskav.

Dr. Ana Slavec je docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem in raziskovalna sodelavka na InnoRenew CoE. Ena od njenih vlog je svetovanje raziskovalcem o temah, povezanih z odprto znanostjo in ravnanjem z raziskovalnimi podatki. Je ambasadorka združenja Research Data Alliance (RDA) za tehniko/obnovljive materiale in alumna šole za podatkovne skrbnike RDA/CODATA.

Dogodek organizira Univerza na Primorskem v okviru projekta SPOZNAJ (Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji). Gre za prvi dogodek v seriji Odprta UP – predavanja UP o odprti znanosti. V jesenskem semestru se nadaljujejo predavanja o odprtem dostopu, upravljanju z avtorskimi pravicami in občansko znanostjo.

Projekt SPOZNAJ sofinancirata Evropska unija – NextGenerationEU in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije prek nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

Skip to content