Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Prva mednarodna konferenca o komuniciranju znanosti na Univerzi v Ljubljani

Prva mednarodna konferenca o komuniciranju znanosti na Univerzi v Ljubljani
7. 11. 2022
dr. Mojca Rupar Korošec 
Narodna in univerzitetna knjižnica

Univerza v Ljubljani je z napovednikom povabila na mednarodno konferenco z naslovom “Reinventing Science Communication? Challenges for the Post-truth Era” (Ponovno odkrivanje komuniciranja znanosti?), ki je potekala 13. in 14. oktobra v prostorih rektorata na Kongresnem trgu.

Konferenco, ki je potekala v angleščini, so organizirale Univerza v Ljubljani (UL), strokovna spletna revija Alternator Misliti znanost ter javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Na štirih plenarnih predavanjih so se gostujoči predavatelji dotaknili vprašanj, povezanih s komuniciranjem znanosti in demokracije, učinkovitega komuniciranja znanosti s primeri iz Velike Britanije in Zahodnega Balkana, vloge centrov znanosti in muzejev ter poučevanja komuniciranja znanosti. Ostali referati so bili razvrščeni v deset sekcij. Namen konference je bil tudi prekinitev trenda upadanja zaupanja v znanost, ki ga spremljamo že od 90-ih let.

Rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič je ob odprtju prve mednarodne konference o komuniciranju znanosti na Univerzi v Ljubljani poudaril, da moramo z izobraževanjem o znanosti začeti že zelo zgodaj. Izrazil  je tudi svoje zadovoljstvo, da so potrebo po bolj učinkovitem komuniciranju znanosti prepoznali tudi slovenske raziskovalke in raziskovalci. “Izjemno pomembno je, da znanstvenike in znanstvenice opremimo z znanjem, ki jim bo pomagalo, da bodo znali svoje dosežke in znanje nasploh približati širšim javnostim. To je vitalnega pomena zlasti v času, ko se soočamo z neverjetnimi izzivi, zaupanje znanstvenim ustanovam in sploh znanosti v javnosti pa upada”, je poudaril rektor.

Univerza v Ljubljani se je v strategiji 2022–2027 zavezala, da bo nudila raziskovalcem v znanosti in umetnosti podporo pri komuniciranju rezultatov njihovega dela.

“Komuniciranje znanosti je v zadnjih desetih letih v Sloveniji v razmahu v številnih oblikah in kontekstih, vključuje pa zelo raznolike akterje in akterke. Imamo izvrstne komunikatorje znanosti tako na univerzi kot izven, izjemne znanstvene novinarke in novinarje, festivale, dogodke, posamezne televizijske in radijske oddaje, podkaste, bloge in druge iniciative. Kljub temu pa do sedaj še ni prišlo do ustrezne institucionalne umeščenosti tega področja v akademsko polje. Ta konferenca je majhen korak na dolgi poti do tega cilja”, je povedal dr. Dejan Jontes, vodja organizacijskega odbora.

Celoten program konference je dosegljiv na povezavi.

Med predavatelji je bila tudi dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica), ki je sodelovala na vzporedni sekciji 5b: Open Science and Web-Based Knowledge (Odprta znanost in znanje, ki temelji na spletu). Naslov njenega prispevka je bil Open Communication Sciences Intertwined with Artificial Intelligence (Odprte komunikacijske znanosti, prepletene z umetno inteligenco), moderatorka sekcije je bila dr. Mojca Kotar.

Zbornik povzetkov (Reinventing Science Communication? Challenges for the Post-truth Era) je izšel tako v tiskani kot spletni izdaji.

Skip to content