Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Projekt: The Ukrainian Bookshelves Worldwide

Projekt: The Ukrainian Bookshelves Worldwide
2. 12. 2022
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

Projekt Ukrajinske knjižne police po svetu (The Ukrainian Bookshelves Worldwide Project), ki ga izvaja portal Chytomo skupaj z Ukrainian Literary Center (Ukrajinskim literarnim centrom), je namenjen poudarjanju in analizi pobud, ki se ukvarjajo z distribucijo ukrajinskih knjig za ukrajinske begunce v tujini v vojnih razmerah.

Izpostaviti želijo prizadevanja različnih organizatorjev takšnih pobud, deliti izkušnje in zbrati nasvete za tiste, ki nameravajo v svojem mestu, organizaciji, ustanovi ustvariti ukrajinsko knjižno polico (namensko izbrane in javno dostopne brezplačne knjige v ukrajinskem jeziku) in želijo pripomoči k večji dostopnosti ukrajinskih knjig v tujini.

Na podlagi rezultatov ankete bodo pripravili publikacije, z nekaterimi sodelujočimi (z njihovim privoljenjem) pa bodo opravili poglobljene individualne pogovore.

Svoje delo in izzive opišite oziroma jih sporočite prek obrazca. Prosimo, da vprašalnik izpolnite najkasneje do 6. decembra 2022.

So pa k projektu Ukrainian Bookshelf project že pristopile nekatere države (trenutno jih je 18), kar je predstavljeno v članku.

Skip to content