Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Program sodelovanja EBLIDE z NAPLE in PUBLIC LIBRARIES 2030

Program sodelovanja EBLIDE z NAPLE in PUBLIC LIBRARIES 2030
28. 2. 2022

EBLIDA nas je obvestila o uradno sklenjenem programu sodelovanja z NAPLE in PUBLIC LIBRARIES 2030, dvema velikima evropskima knjižničarskima organizacijama!

Sodelovanje treh velikih organizacij bo združilo več kot 60 evropskih knjižničnih služb in 68 nacionalnih knjižničnih organov ter omogočilo močnejšo prisotnost evropskih knjižnic. Neformalno sodelovanje poteka že vrsto let, tako da je formalna združitev logičen korak k tesnejšemu in bolj povezanemu sodelovanju v Evropi. Program sodelovanja se bo uradno začel 16. junija 2022 na konferenci ob 30. obletnici EBLIDA v Atenah.

V sporočilu za javnost so napisali:
»Tri velike evropske knjižnične organizacije, EBLIDA, NAPLE in PUBLIC LIBRARIES 2030, bodo združile sredstva in prizadevanja za krepitev knjižničarskega dela v Evropi. Osredotočile se bodo na tri glavna področja:
– izmenjavo informacij in usklajevanje zagovorniških ukrepov,
– vzajemno podpora za večjo udeležbo knjižnic v programih, ki jih financira EU,
– skupne raziskave in izmenjavo podatkov za različne zainteresirane strani, ki jih zastopajo tri organizacije.«

Sodelovanje bo evropskim knjižnicam omogočilo boljše združevanje virov tudi s programi in politikami Evropske unije in izmenjavo informacij. Večja podpora  bo pripomogla k okrepitvi zastopanja interesov knjižnic tudi pri oblikovalcih politik v vseh pomembnih institucijah.

EBLIDA je Evropski urad za knjižnična, informacijska in dokumentarna združenja. Osredotoča se na evropsko knjižnično zakonodajo, vključno z avtorskimi pravicami in licenciranjem ter cilji trajnostnega razvoja v Evropi.

NAPLE je mednarodno nevladno združenje, ki zasleduje interese nacionalnih knjižničnih organov v Evropi. Njegov glavni cilj je spodbujanje načel in strategij za politike javnih knjižnic.

PUBLIC LIBRARIES 2030 je zagovorniška organizacija s sedežem v Bruslju, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med inovativnimi knjižničnimi praksami in doseči uveljavitev knjižničnega sektorja v institucijah EU.

Sporočilo za javnost lahko prenesete tukaj, lahko pa si ogledate tudi videoposnetek

Pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec  (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: EBLIDA

Skip to content