Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Pridobitve knjižnične zbirke NUK v 2021

Pridobitve knjižnične zbirke NUK v 2021
10. 12. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica
Mia Sivec

Pridobitve, ki pomembno gradijo našo zbirko, in v NUK pridejo kot darovi ali nakupi, so raznovrstnih formatov, starosti in količin, shranjeni na različnih nosilcih in namenjeni različnim iskalcem informacij, a prav vse ponujajo nove in izvrstne priložnosti za študij in raziskovanje posameznega avtorja, vsebine dela ali obdobja, v katerem je deloval. Mednje spadajo zapuščine, ostaline in arhivi, ki so pomembne priče umetniškega ali znanstvenega procesa in tudi ostalo tiskano ter rokopisno gradivo, vezano na kulturno in znanstveno dediščino slovenskega naroda.

Z veseljem predstavljamo izbor pridobitev zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice v letu 2021.

V letošnjem letu smo pridobili veliko raznolikega gradiva, med katerim najdemo originalno gradivo, risbe in ilustracije, lesorezne matrice in osnutke Marije Vogelnik, študijsko gradivo dr. Pavla Zdovca, obsežno rokopisno zapuščino Jožeta Hudečka, rokopisni ostalini Avgusta Žigona in Daneta Zajca ter pesem Ksaverja Meška v lepem pesnikovem rokopisu. Pridobili smo tudi izjemno lepe popotne dnevnike Alme Karlin, ki jih je lastnoročno opremila z barvnimi vinjetami in fotografijami s potovanj. V slikovno zbirko smo prejeli 16 škatlic z negativi na steklenih ploščah in na celuloidnih nosilcih, ki jih je ustvaril slovenski slikar in skladatelj Saša Šantel, dar družine Zorman in družine Križaj. V NUK je prispela tudi t. i. Begunska knjižnica Zdravka Novaka, ena najpopolnejših zbirk tovrstnega gradiva, ki obsega nekaj več kot 700 naslovov tiskov, ki so nastali v begunskih taboriščih v Avstriji in v Italiji po koncu druge svetovne vojne. Ddr. Igor Grdina je NUK daroval 4 pisma Josipa Ipavca.

Begunska knjižnica Zdravka Novaka
Begunska knjižnica Zdravka Novaka (foto: Maj Blatnik)

NUK je v letošnjem letu pridobil tudi obsežno rokopisno zapuščino pesnika in prevajalca Tomaža Šalamuna. Z donatorsko pomočjo podjetij Mikrografija d.o.o in Mladinska knjiga Založba d.d. smo pridobili tudi dve pismi Ivana Cankarja neugotovljeni naslovnici. Odslej hranimo tudi Tertulijanova Zbrana dela iz leta 1528, knjiga je bila nekoč del največje baročne knjižnice na Slovenskem, Auerspergove knjižnice. Del te je bilo tudi delo Guidobalda del Monteja Mechanicorum liber iz leta 1577, prva izdaja enega najvplivnejših zgodnjenovoveških del s področja mehanike oziroma statike. Pridobili smo tudi nekaj novih kartografskih zakladov, med katerimi sta tudi delo flamskega kartografa Gerharda Kremerja Mercatorja Forum Iulium, Karstia, Carniola, Histriae et Windorum Marchia iz okoli 1630 in zemljevid Sclauonia oder Windisch Marck, Bossen, Crabaten, [et]c, delo enega najslavnejših kozmografov, Nemca Sebastiana Münstra iz 1568.

Gerhard Kremer Mercator: Forum Iulium, Karstia, Carniola, Histriae et Windorum Marchia (okoli 1630)
Gerhard Kremer Mercator: Forum Iulium, Karstia, Carniola, Histriae et Windorum Marchia (okoli 1630) (foto: Maj Blatnik)

Nazadnje omenimo še rokopisno glasbeno zapuščino Saše Šantla, ki obsega avtografe, skice in osnutke ter prepise več kot 100 skladb. Skladbe večinoma niso bile izdane, zato so rokopisi iz zapuščine v pretežni meri unikatni zapisi. S pridobitvijo in uvrstitvijo gradiva v fond knjižnice bo izvajalcem in raziskovalcem omogočen vpogled v novejšem času še neraziskan skladateljski opus.

Oglejte si spletno stran Pridobitve knjižnične zbirke Nuk v letu 2021. Izbor pridobitev bo na ogled na voljo v avli pred Veliko čitalnico NUK do petka, 17. decembra 2021.

Podrobnejše predstavitve pridobitev knjižnične zbirke NUK so v prilogi.

Skip to content