Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Praznovanje uspeha in pogled naprej: Generalna skupščina IFLA 2021

Praznovanje uspeha in pogled naprej: Generalna skupščina IFLA 2021
27. 8. 2021
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica

Generalna skupščina IFLA, ki je letos potekala 25. avgusta, je njihovo najpomembnejše uradno srečanje, na katerem se sprejemajo ključne odločitve. IFLA je novico o tem objavila naslednji dan na svoji prenovljeni spletni strani. Na skupščini je generalni sekretar IFLA Gerald Leitner predstavil uspehe preteklega leta, poslovili so se od odhajajoče predsednice Christine Mackenzie in pozdravili Barbaro Lison kot predsednico za obdobje 2021-2023 ter nov upravni odbor.

Uspeh ob soočanju s težavami
Christine Mackenzie je v svojem zadnjem nagovoru kot predsednica poudarila uspehe preteklega leta, ko je uspešno izvedla kongres WLIC, ki je bil močno osredotočen na inovacije in prihodnost, ter dejavno zagovarjanje, na primer v skupini G20. Poudarila je uspešno reformo struktur IFLA s pregledom upravljanja.

Generalni sekretar IFLA Gerald Leitner se je v svojem poročilu zahvalil Christine za njeno vodenje v dveh težkih pandemičnih letih. Kljub temu je IFLA leto končala močnejša, kot je bila na začetku.

Predstavil je Letno poročilo IFLA 2020, s pregledom opravljenega dela oziroma rezultatov vsake od strateških usmeritev, predvsem pa je bila dosežena zagotovitev finančne vzdržnosti.

Praznovanje zavezanosti
V osrednjem delu skupščine je IFLA podelila priznanja članom stroke, ki so izjemno prispevali k svetovnemu knjižničarskemu področju.

Zahvalne zvitke so prejeli Ann Okerson, Massimo Gentili-Tedeschi, Petra Hauke, Raissa Teodori in Stephane Ipert, ki jih je zaznamoval močan občutek za delovanje v stroki.

Glòria Pérez-Salmerón je zaradi izjemnega vpliva in prispevka k IFLA in mednarodnemu knjižničarstvu prejela najvišje priznanje – častno članstvo. V svojem zahvalnem govoru je poudarila, da morajo knjižnice – in s tem tudi IFLA, ki jih podpira – omogočiti smiseln dostop do informacij za vse. Poudarila je, da je bistveno odločevalcem pokazati, da so naše institucije naložba in ne strošek.

Pozdrav novim voditeljem IFLA
Barbara Lison se je ob primopredaji mandata predsednice IFLA za obdobje 2021-23 v svojem zahvalnem govoru predstavila članom, skupaj s svojo temo: Knjižnice gradijo trajnostno prihodnost.

Napovedala je svoje delo v treh smereh: uresničevanje potenciala knjižnic za spodbujanje trajnostnega razvoja v naših skupnostih, zagotavljanje trajnosti naših institucij, stroke in zbirk v korist naših uporabnikov ter zagotavljanje, da lahko IFLA sama obrodi sadove dela, opravljenega v zadnjih letih, zlasti v zvezi s pregledom strategije in upravljanja.

Z novim upravnim odborom je začel veljati novi statut IFLA. Ob koncu je Barbara Lison poudarila, da lahko knjižnično področje z našimi dejanji in v sodelovanju tudi v prihodnosti napreduje in služi skupnostim.

Posnetek Generalne skupščine si lahko ogledate na kanalu IFLA.

Skip to content