Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Praznovanje 25. obletnice izhajanja revije Štubidu

Praznovanje 25. obletnice izhajanja revije Štubidu
2. 4. 2024
Dominik Lenarčič, študent
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo
Canva (ustvarjeno)

26. marca 2024 je v Modri sobi petega nadstropja Filozofske fakultete potekal družabni dogodek z namenom obeleženja 25. obletnice izhajanja oddelčne študentske revije Štubidu. Sodelovali so sedanji in nekdanji študenti, profesorji ter alumni. Med njimi je bilo več nekdanjih sodelavcev revije.
Dogodek sta otvorila Luka Oprešnik, predsednik Sekcije študentov bibliotekarstva, in Damjana Vovk, predsednica ZBDS. Sledile so zanimive anekdote o zgodovini revije in aktivnostih na oddelku, ki so spodbudile živahen pogovor o študiju bibliotekarstva nekoč in danes: študentske ekskurzije, prvi bibliotekarski žur, organizacija simpozija BOBCATSSS leta 2002 v Portorožu, priprava digitalne bibliotekarske oglasne deske in protest za reševanje prostorske stiske Filozofske fakultete. Pogovor je odprl več vprašanj o študiju bibliotekarstva na oddelku nekoč in danes, med drugim to, ali so današnji študentje enako dejavni in proaktivni kot nekdanji. Pogovoru je sledilo druženje.

Dogodek je spremljal izid dveh novih številk revije, vključno z jubilejno, ki je predstavila izbor člankov starejših številk, katerih namen je prikazati dejavnosti in vzdušje na oddelku skozi čas. Nove številke so bile na dogodku razstavljene skupaj s starejšimi številkami.

Nekdanji uredniki in sodelavci so izkoristili priložnost, da so pohvalili delo trenutnih urednikov in jim zaželeli mnogo uspeha na njihovi karierni poti. Izrazili so veselje, da Štubidu, kljub vsem spremembam na oddelku, izhaja še naprej in da ponuja možnost za prispevke in razmišljanja študentov bibliotekarstva.

Povezava na jubilejno in aktualno številko.

Skip to content