Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Pravna vprašanja – kako pri projektih digitalizacije uveljavljati avtorske pravice

Pravna vprašanja – kako pri projektih digitalizacije uveljavljati avtorske pravice
9. 6. 2022

Pravna vprašanja – kako pri projektih digitalizacije uveljavljati avtorske pravice je brezplačni IFLA spletni seminar, ki ga lahko spremljate 9. junija ob 14. uri po srednjeevropskem času na naslovu https://tinyurl.com/IFLA-PAC-webinar-4. Prijava ni potrebna.

IFLA PAC za digitalno hrambo pri Narodni knjižnici Poljske organizira 10 spletnih seminarjev o pomenu projektov digitalizacije. Na četrtem spletnem seminarju iz serije bodo strokovnjaki razpravljali o pravnih vprašanjih, ki so temeljna za zagotavljanje dostopa do rezultatov projektov digitalizacije. Predstavljeni bodo koncepti kot tudi rešitve iz delovne prakse. Občinstvo lahko zastavi vprašanja po elektronski pošti na naslov t.gruszkowski@bn.org.p  in med spletnim seminarjem v klepetu.

Dr. Maja Bogataj Jančič bo podala osnovni pregled avtorskega prava EU, zlasti v delu, ki se nanaša na knjižnice in kulturne zbirke. Predstavila bo nove izjeme in omejitve za knjižnice iz Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu (2019) ter spomnila na stare iz Direktive o informacijski družbi (2001).

Melissa Levine bo za kontekst predstavila kratko razlago strukture avtorskega prava ZDA ter ključne omejitve in izjeme (predvsem pošteno uporabo). Razpravljala bo tudi o pristopu, ki ga uporablja knjižnica Univerze v Michiganu za predlaganje digitalnih zbirk.

Tomasz Gruszkowski bo moderiral spletni seminar in postavljal vprašanja. 

Pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Naslovna fotografija: Umberto (Unsplash)

Skip to content