Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Praktične izkušnje pri razreševanju avtorskih pravic sodobnih knjižnih del

Praktične izkušnje pri razreševanju avtorskih pravic sodobnih knjižnih del
8. 9. 2023
Andreja Hari
Narodna in univerzitetna knjižnica
Napoved dogodka

Knjižnice in tudi druge organizacije na področju kulture si že od nekdaj prizadevamo omogočiti čim širši dostop do našega gradiva in znanja, ki se skriva v njem. Z razvojem informacijske družbe in digitalnih knjižnic vse več uporabnikov raje dostopa do gradiva digitalno, ne glede na prostor in čas. Izjema so večinoma avtorsko zaščitena dela, ki so dostopna le v fizični obliki.

Pri omogočanju dostopa se moramo knjižnice ravnati v skladu z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Tako so bila za nas mnogo let aktualna dela javne domene, kjer knjižnice nismo bile omejene glede omogočanja dostopa preko spleta, saj so avtorske pravice že potekle. Večjo težavo predstavljajo dela, ki so še avtorskopravno varovana, saj je potrebno razreševanje avtorskih pravic in ob tem dogovarjanje z nosilci teh pravic – založbami, avtorji, dediči, oziroma so nam trenutno na voljo dve izjemi: osirotela dela in razprodana dela, ki ju zakon dopušča.

V sklopu mednarodnega projekta EODOPEN smo si zadali digitalizacijo 15.000 del iz 20. in 21. stoletja, kar v veliki meri predstavlja dela, ki so še avtorskopravno zaščitena. Z vami bi želeli deliti osnovne koncepte, pa tudi izkušnje in praktične primere razreševanja avtorskih pravic. Hkrati bi vam želeli predstaviti orodje za organizacijsko spremljanje statusa knjižnih del, ki so ga razvili madžarski partnerji projekta.

Seminar bo potekal 6. oktobra 2023 v Mestnem muzeju Ljubljana, Gosposka ulica 15, 1000 Ljubljana. Seminar bo večinoma potekal v slovenskem jeziku, deloma tudi v angleškem.

Udeležba je brezplačna, a zaradi omejenega števila mest so za udeležbo potrebne prijave. Prosimo, da izpolnite prijavni obrazec.

Vse informacije so dostopne na povezavi.

 

Skip to content