Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Poziv k radikalnemu upanju: posodobitev poročila o trendih IFLA 2022

Poziv k radikalnemu upanju: posodobitev poročila o trendih IFLA 2022

Od prvotne različice pred skoraj desetimi leti je Poročilo o trendih IFLA postalo platforma za izmenjavo ključnih idej in spoznanj vznemirljivih mislecev znotraj in zunaj našega področja. Pri vsem tem je bila ključna tema pogled v prihodnost, prepoznavanje nastajajočih težav in načinov, kako se lahko odzovemo.

Bistveno je, da je šlo za spodbujanje aktivnega in ne pasivnega odziva. Dejstvo, da knjižnice obstajajo že toliko stoletij, ne pomeni, da smo obtičali v preteklosti ali da se ne moremo spremeniti. Prav zato, ker smo se lahko spremenili, smo še danes tukaj.

Poročilo o trendih je torej namenjeno tudi spodbujanju pozitivnega sodelovanja s prihodnostjo in želi knjižničarjem ter knjižnicam po vsem svetu dati podlago za to.
Najnovejša posodobitev sledi temi posodobitve 2021 na dva ključna načina:

  • Najprej želi ponuditi odgovor na nastajajoče težave, opredeljene v zadnjem poročilu, tako da predlaga, kako lahko deluje globalno knjižnično področje – in IFLA kot telo, ki ga združuje na svetovni ravni.
  • Kot velja za celotno serijo Trend Report, je ta izdaja namenjena uporabi. Poročilo vsebuje razdelek z le nekaterimi zamislimi o tem, kako lahko vključite njegovo vsebino v svoje razmišljanje – individualno ali znotraj vaše ustanove ali združenja.

Prenesite posodobljeno poročilo o trendih IFLA 2022 IFLA Trend Report Update 2022.

Skip to content