Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Povabilo k sodelovanju v projektu Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice

Povabilo k sodelovanju v projektu Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice
12. 9. 2023
Leonida Babič
koordinatorica projekta
Mirjana Čubaković
koordinatorica projekta
Andrea Petrlik Huseinović

Spoštovane šolske knjižničarke, spoštovani šolski knjižničarji!

V letošnjem šolskem letu stopamo v enajsto leto izvajanja projekta Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice.

V preteklem šolskem letu je v projektu sodelovalo 92 osnovnih šol z obeh strani meje. V projekt je bilo vključenih preko 2500 učencev, s katerimi je najrazličnejše dejavnosti izvajalo 138 učiteljic in učiteljev mentorjev. Vsem, ki ste bili vključeni v projekt, se za vaše sodelovanje in izvedbo projekta iskreno zahvaljujemo. Na spletni strani projekta lahko vidite, kako so potekala naša druženja s knjigami.

V aprilu smo svečano obeležili prvih deset let izvajanja projekta. O prireditvi, ki je potekala v Sisku na Hrvaškem, lahko preberete več med novicami Osnovne šole Budaševo – Topolovac – Gušće, ki nas je prijazno gostila.

Vabimo vas, da se v projekt vključite tudi letos. Prijavite se tako, da do 15. oktobra 2023 izpolnite prijavni obrazec na povezavi.

Tistim, ki se želite prvič priključiti projektu, namenjamo nekaj osnovnih informacij.

Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice je mednarodni slovensko-hrvaški projekt. Namen projekta je spodbujanje branja in razvijanje pismenosti ter spoznavanje kulture in običajev sosednje države. V projektu slovenski osnovnošolci prebirajo dela hrvaških avtorjev v slovenskem prevodu, njihovi hrvaški vrstniki pa dela slovenskih književnih ustvarjalcev. Ob koncu šolskega leta ena od partnerskih šol organizira zaključno srečanje, na katerem učenci predstavijo prebrano delo in avtorja, svojo šolo ter kraj, iz katerega prihajajo. Poročilo o izvedbi projekta in fotografije pošljete koordinatorici, ki ga objavi na spletni strani, in je osnova za izdajo potrdila o sodelovanju v projektu. Več o projektu lahko preberete na spletni strani.

Če s katero od hrvaških šol že sodelujete, jo lahko povabite k skupnemu projektu. V kolikor teh stikov nimate, pa vam partnersko šolo poiščeva koordinatorici projekta.

Projekt v Sloveniji poteka pod okriljem Sekcije za šolske knjižnice ZBDS. Častni pokrovitelj projekta pa je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu.

Če vas v zvezi s projektom še karkoli zanima, vam bova z veseljem odgovorili.

Skip to content