Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Posvetovanje splošnih knjižnic v Republiki Hrvaški

Posvetovanje splošnih knjižnic v Republiki Hrvaški
19. 10. 2021

Ta teden, med 20. in 22. oktobrom 2021, bo v Umagu na Hrvaškem potekalo 13. posvetovanje za splošne knjižnice v Republiki Hrvaški. Posvetovanje je posvečeno splošnim knjižnicam in krepitvi njihove kulturne, izobraževalne in socialne vloge v razmerah globalne krize. Potekal bo v hibridni obliki, tako fizični kot spletni.

Gre za mednarodno posvetovanje, ki se odvija vsaki dve leti in s programom sledi sodobnim trendom ter strokovnim temam, ki so pomembne za razvoj knjižničarstva na Hrvaškem, in seveda tudi pri nas. Tokratna tema odraža potrebo po pozornosti na splošnih knjižnicah in njihovo vlogo v kriznih razmerah, na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni, tudi vlogo nacionalnih smernic in priporočil. Potekal bo v soorganizaciji zagrebške Nacionalne in univerzitetne knjižnice, hrvaškim knjižničarskim društvom in v partnerstvu z Narodno in univerzitetno knjižnico iz Ljubljane ter ZBDS.

Na posvetovanju bosta sodelavki NUK, Damjana Vovk in dr. Jasna Malešič, predstavili prispevek z naslovom Nacionalna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana: vloga mednarodnih priporočil v kriznih razmerah, nastopili bodo tudi drugi referenti iz Slovenije: Vesna Horžen (Združenje splošnih knjižnic) s prispevkom Slovenske narodne knjižnice za vrijeme i nakon epidemije, Sonja Pečjak (Filozofska fakulteta UL) bo predstavila slovensko nacionalno strategijo za razvoj bralne pismenosti (2019. – 2030) in Marko Samec (Knjižnica Šmarje pri Jelšah) prispevek Aktivni i povezani s YouTube kanalom Knjižnice Šmarje pri Jelšah tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Naša sodelavka Milena Bon sodeluje v programskem odboru, poleg tega bo povezovala filmske večere, na katerem se bodo predstavili filmi, ki so jih za informativne, izobraževalne ali promocijske namene posneli v knjižnicah in se bodo potegovali v izboru najboljšega filma. V konkurenci sodelujejo tudi filmi slovenskih knjižnic.

  1. Sekcija za mladinsko knjižničarstvo pri ZBDS: Profil knjižničara za mlade
  2. Knjižnica Novo mesto: Dobrodošli u budućnost: 24-satna posudba naručene knjižnične građe u Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto
  3. Knjižnica Črnomelj: Poziv na upis u čitateljske klubove za djecu i mlade,  promovira čitanje i cilj mu je privući djecu i mlade da se upišu u čitateljske klubove
  4. Valvasorjeva knjižnica Krško: Kako se izradio „Bralko“
  5. Narodna in univerzitetna knjižnica: NUK – Pružanje sigurnosti: Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Slovenija

Več informacij o posvetovanju najdete na spletnem mestu 13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj. Program in povzetki prispevkov so prav tako na voljo na spletu.

Kolegom želimo uspešno sodelovanje.

plakat za posvetovanje

 

Novico pripravila: Milena Bon in Tomaž Bešter (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Slikovno gradivo: NSK.hr

Skip to content