Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Posvet “Open Science of Slovenia” – priložnosti in pasti

Posvet “Open Science of Slovenia” – priložnosti in pasti
25. 2. 2022

Svet za razvoj pri SAZU v sredo, 2. marca 2022, ob 10.00 uri pripravlja posvet na temo Priložnosti in pasti odprtega spletnega objavljanja znanstvenih dosežkov – vzpostavitev enovite slovenske platforme „Open Sience of Slovenia“. Osredotočen bo na iskanje sinergije različnih pogledov za poenotenje na nivoju Republike Slovenije in na ugotavljanje skupnih deležnikov, identifikacijo stališč in problemov. Kompleksnost teme posveta(ov) naj nudi odgovor za znanost, financiranje, habilitacije, jezik, verodostojnost informacij itn.

Predstavljeni bodo pogledi na sedanjost in prihodnost odprte znanosti in odprtega spletnega objavljanja znanstvenih dosežkov. Posvet bo skušal potrditi tezo, da ima odprta znanost pomembno, če že ne ključno vlogo pri krepitvi učinka, kakovosti, učinkovitosti, preglednosti in integritete raziskav in inovacij, ter da zbližuje znanost in družbo. Biblioraznolikost in večjezičnost ter priznavanje vseh znanstvenih produkcij sta pomembna elementa politike evropskega raziskovalnega prostora o odprti znanosti.

Vse podrobnosti o dogodku, o samem programu ter udeležbi si lahko preberete na povezavi. Posvet bo potekal prek aplikacije Zoom in bo dostopen tudi na Youtube kanalu SAZU Slovenia.

Novico posredovala: Ines Grlj (Osrednja družboslovna knjižnica Jožeta Goričarja)
Naslovna fotografija: Wynn Pointaux (Pixabay)

Skip to content