Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Poslovni načrt Europeana Foundation 2023

Poslovni načrt Europeana Foundation 2023

Europeana je objavila svoj Poslovni načrt 2023.

V uvodu so zapisali: “Skupaj z našimi partnerji in mrežo Fundacija Europeana s ponosom začnemo leto 2023 kot skrbnik skupnega evropskega podatkovnega prostora za kulturno dediščino, nove vodilne pobude Evropske unije za podporo digitalni preobrazbi našega sektorja.

Predstavljajte si družbo, ki jo spodbujajo digitalni podatki. Kjer se informacije prosto gibljejo med sektorji – varno, enostavno, uporabno. Podatkovni prostori so zasnovani tako, da to vizijo spremenijo v resničnost. Zagotovili bodo, da ima Evropa cvetoč ekosistem izmenjave podatkov, ki ponuja alternative zasebnim in/ali centraliziranim platformam – ekosistem, ki temelji na vrednotah lastništva, suverenosti in zasebnosti.

Skozi podatkovni prostor imamo priložnost, da smo drzni in ustvarimo nova pravila sodelovanja, hkrati pa podpiramo to, za kar se zavzemamo. Upravljanje tega prostora pomeni delo z novimi in drugačnimi partnerji ter oblikovanje inovativnih metod sodelovanja. In to pomeni, da bomo razširili raznolikost formatov podatkov, ki so na voljo v Europeani, s posebnim poudarkom na 3D.

V tem hitro razvijajočem se okolju in ker pozdravljamo vse večji zagon digitalne politike na ravni EU in nacionalnih ravneh, bomo pregledali dolgoročno strategijo fundacije Europeana ter si prizadevali za še večji vpliv in ustreznost.”

Celoten poslovni načrt je na spletni strani.

Skip to content