Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Posebne zgodbe

Posebne zgodbe
27. 1. 2023
Rok Valenčič (Mestna knjižnica Ljubljana)

Na RTV Slovenija lahko spremljamo serijo 25 minutnih oddaj Posebne zgodbe, ki skozi prvoosebne pripovedi otrok, odraščajočih in odraslih in ob sodelovanju strokovnjakov odstirajo področja, s katerimi se srečujemo tudi v knjižnicah. Urednica serije je Milica Prešeren, oddaje nastajajo v Uredništvu Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

V zadnji oddaji, ADHD spremljamo zgodbi sedmošolca Jona in tridesetletnega Matica. Kako vidita svojo motnjo, kako se z njo spoprijemata v različnih življenjskih obdobjih in različnih okoljih. V oddaji življenje z ADHD predstavijo tudi njuni bližnji, prijatelji in sošolci, ter strokovnjaki.

V Mestni knjižnici Ljubljana z Maticem Novakom veliko sodelujemo. V maju 2022 smo pripravili pogovor z naslovom Feniks: od vrha do roba in nazaj, kjer je Matic predstavil svojo življenjsko zgodbo gorskega reševalca, vojaka in reševalca na motorju (posnetek pogovora je dostopen na Facebook družbenem profilu MKL) . Ravno pri opravljanju slednje mu je bila na nujni vožnji odvzeta prednost in njegovo življenje se je popolnoma spremenilo. Maticu je bila že kot otroku postavljena diagnoza ADHD ter disleksija in diskalkulija. Po nesreči je moral poiskati nov smisel življenja, ki ga je našel v podiranju tabujev, ki jih prinaša diagnoza ter pomoči tako otrokom kot odraslim, ki se srečujejo s podobnimi težavami kot on. Tudi v naši knjižnici je pripravil delavnico za starše in otroke, ki se v vsakdanjem življenju soočajo z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD). Zaradi velikega zanimanja pa spomladi načrtujemo tudi predavanje za starše ter nove delavnice za otroke.

Kolaž fotografij dogodka MKL.

Kolaž fotografij dogodka MKL.

Zadnji skupni projekt pa je bila predpremiera dokumentarnega filma, ki so ga pripravili na RTV Slovenija. Že pred ogledom filma sta nas nagovorila urednica Milica Prešeren ter režiser Primož Meško, ki sta nam iz svojega zornega kota predstavila nastajanje posebne zgodbe. Po ogledu pa je Rok Dežman k sebi povabil Jona Božiča in Matica Novaka ter psihiatrinjo dr. Ano Mirkovič specialistko otroške in mladostniške psihiatrije. Večer smo zaključili v prijetnem klepetu in ugotovili, da je supermoč, ki jo osebe z ADHD imajo, dodana vrednost za vse nas, ki se z njimi srečujemo.

 

Skip to content