Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Poletne novice z EBLIDE

Poletne novice z EBLIDE
19. 7. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica

Tokrat so nas novice z EBLIDE dosegle v dvojni poletni številki. Poleg uvodnika izpod peresa Tona van Vlimmerena predsednika EBLIDE, nam bogato odstirajo informacije o tem, kako so se s strategijo Misli nemisljivo (Think the Unthinkable) spoprijeli v šestih evropskih državah.

Spletna konferenca EBLIDE, ki je potekala 11. junija letos, je gostila okoli 250 prijavljenih udeležencev. Osrednja tema je bil program Misli nemisljivo, ki se ukvarja s po-Covidno knjižnično strategijo naslavljanja ciljev trajnostnega razvoja in financiranjem načrtov s pomočjo Evropskih strukturnih in investicijskih skladov (ESIF) 2021-2027. Novičnik tako prinaša prispevke, ki so jih na dnevu EBLIDA na konferenci predstavili nacionalni koordinatorji Misli nemisljivo. Glavni namen vseh teh aktivnosti je v iskanju navdiha za iniciative in predloge, ki bi lahko kandidirali za evropska sredstva. A vsak od teh prispevkov razkriva tudi lokalne zahteve, ki so navezane na potrebe in pričakovanja posamezne države, ki sodelujejo v programu.

Francoski prispevek je pokazal, kako so evropski projekti včasih nekoliko težje sprejemljivi, a ne tako težko implementirani in prilagodljivi na različne velikosti knjižnic; v Bolgariji bodo izkušnje z ESIF sredstvi iz preteklih let po vsej verjetnosti povzročile tudi navdušeno sodelovanje v naslednjem obdobju; v Grčiji so se lotili rigorozne priprave tabele, v kateri aktivnosti knjižnic primerjajo s pomembnimi cilji trajnostnega razvoja in posebnimi zahtevami ESIF – s tem pa ustvarili orodje, ki bi ga lahko uporabili tudi drugi; V Italiji jih je skrbno načrtovanje pripeljalo do pristopa do Misli nemisljivo v 3 korakih: zavedanje, usposabljanje in politično zagovorništvo; v Latviji smo priča izjemnemu pristopu skozi sinergijo med posameznimi knjižnicami, nacionalno knjižnico in latvijskim knjižničnim združenjem na eni in relevatnimi ministrstvi na drugi strani; Nizozemska pa ponuja redko priložnost srečanja z javno-zasebnim partnerstvom majhnih knjižnic in zunanjega podjetja.

Prispevki na konferenci so torej prikazali barvite aktivnosti in iniciative, vsekakor pa tudi izkušnje in dobre prakse glede sredstev ESIF, in toliko bolj torej tudi vsega, kar nam lahko služi v pomoč pri razvoju strukturnega pozicioniranja knjižnic kot tudi na poti srečevanja z zahtevami Evropske agende o trajnostnem razvoju 2030.

Na koncu pa, kot vedno, sledijo tudi opozorila in vabila na srečanja: čez en teden je na sporedu spletna izvedba IAML kongresa 2021, drugo polovico avgusta bo zaznamoval hibridni mednarodni knjižni festival Edinburgh (na spletu in v živo), med 17. 8. in 19. 8. pa bo na sporedu 86. edicija svetovnega kongresa IFLA, ki bo na spletu potekal pod geslom Sodelujmo za prihodnost! (“Let’s work together for the future!”).

Vabljeni k branju novic z EBLIDE.

Skip to content