Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Pogled v zakulisje Britanske knjižnice

Pogled v zakulisje Britanske knjižnice
11. 7. 2023
Katarina Jesih Šterbenc
Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Prispevek z naslovom Behind The Scenes At The British Library avtorja Willa Nobla se osredotoča na praznovanje 50-letnice Britanske knjižnice in predstavlja posebne vodene oglede, ki razkrivajo skrivnosti te kultne ustanove v Londonu.

Britanska knjižnica je ena največjih knjižnic na svetu, ki hrani izjemne knjižne zaklade, rokopise, stare karte, avdio in vizualne vire ter druge dragocene predmete. Ob tej obletnici je knjižnica ustvarila poseben program vodenih ogledov, ki omogoča obiskovalcem odkrivanje nekaterih skritih zakladov.

Vodeni ogledi se osredotočajo na različne teme kot so literatura, zgodovina, znanost in umetnost. Obiskovalci lahko odkrijejo zgodbe za knjigami, spoznajo slavne avtorje, ki so svoje delo napisali v tej knjižnici, in si ogledajo dragocene rokopise, kot je na primer originalni izvod Shakespearovega Hamleta. Poleg tega so na voljo tudi vodeni ogledi, ki raziskujejo zapise iz različnih časovnih obdobij in predstavljajo pomembne zgodovinske dogodke.

Noble v prispevku poudarja, da je praznovanje 50-letnice Britanske knjižnice priložnost za ozaveščanje o njeni pomembni vlogi pri ohranjanju kulturne dediščine. Vodeni ogledi omogočajo obiskovalcem, da se poglobijo v bogato zgodovino in kulturo ter si ogledajo predmete, ki so jih ustvarjali ljudje skozi stoletja.

Skupaj s programom vodenih ogledov je Britanska knjižnica izvedla tudi različne druge dogodke, kot so predavanja, razstave in delavnice, ki širijo zavedanje o knjižni zbirki in njenem pomenu za raziskovalce, pisatelje in ljubitelje knjig.

Praznovanje 50-letnice Britanske knjižnice je tako čas refleksije, hkrati pa tudi priložnost za prihodnji razvoj in nadaljnje ohranjanje bogate kulturne dediščine.

Celoten prispevek z vsemi podatki ter fotografijami je dostopen na povezavi.

Skip to content