Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Pogled v prihodnost

Pogled v prihodnost
23. 11. 2021
Damjana Vovk 
Narodna in univerzitetna knjižnica
Logotip DBG

V soboto, 13. novembra 2021 je na Zoom potekal 3. izobraževalni dan Društva bibliotekarjev Gorenjske z naslovom Knjižničarji: pogled v prihodnost. Inspiracija za naslov srečanja je bilo predavanje Davida Lankesa, profesorja bibliotekarstva na Univerzi v Teksasu v ZDA, What is a Librarian? (Kaj je knjižničar?). Udeleženci smo najprej prisluhnili plenarnima predavanjema mag. Ines Gergorić in dr. Mihe Kovača, sledile pa so predstavitve dobrih praks petih gorenjskih splošnih knjižnic.

Mag. Ines Gergorić se ukvarja z razvojem človeških virov. Predstavila je, kako tehnološki napredek, avtomatizacija, robotizacija in novi ponudniki informacij vplivajo na vlogo knjižnic in delo knjižničarja. Misija knjižničarjev, izboljšati družbo, bo ostala. A za njeno izpolnjevanje bomo morali stalno nadgrajevati svoja znanja in kompetence. Predavanju Bibliotekar prihodnosti – izzivi in priložnosti je sledila zanimiva diskusija o priložnostih, ki jih knjižničarjem ponuja razvoj tehnologij.

Dr. Miha Kovač je orisal spreminjanje bralne krajine in socializacije v branje. V predavanju z naslovom Zakaj brati knjige v zaslonskih časih je nakazal spremembe med pridobivanjem informacij iz tiskanih virov in iz zaslona. Poudaril je tudi že stoletje trajajoč trend, tj. krajšanje tekstov in večjo prisotnost vizualnega gradiva. V diskusiji, ki je sledila predavanju, je bila poudarjena vloga knjižničarjev pri spodbujanju branja ter pomen knjižničnih zbirk v šolskih knjižnicah.

Predstavitve dobrih praks je začel Klemen Humerca (Knjižnica A.T. Linharta Radovljica), ki je v predavanju Izvajanje spletnih prireditev v času COVIDA-19 predstavil nasvete, kako se lotiti priprave video posnetka.

Majda Treven, Neža Hribernik, Saša Ambrožič in Tanja Erlah (Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka) so predstavile številne novosti, s katerimi so v času omejene dostopnosti knjižničnih prostorov skušali vzdrževati stik z uporabniki: pravljična rokodelnica, poštna bralna čajanka, podcasti in Youtube kanal ter Art Steps galerija.

Sabina Šolar (Knjižnica Dr. Toneta Pretnarja) je v predstavitvi Drznemo si drzniti izpostavila izobraževanje za pametne naprave, pripravo kvizov za različne skupine uporabnikov, projekt Digitalno = realno = normalno ter projekt Drzni.si.

Nataša Kokošinek in dr. Nina Jamar (Občinska knjižnica Jesenice) sta v posnetku Zbiranje zgodb na daljavo nas povezuje predstavili izvajanje domoznanske dejavnosti v času epidemije.

Srečanje se je zaključilo s predavanjem Marjete Gros (Mestna knjižnica Kranj) Vloga knjižničarja v lokalni skupnosti, v katerem je prestavila projekt Newcomer, v okviru katerega si prizadevajo za izboljšanje kompetenc knjižničarjev.

Posnetek dogodka si lahko ogledate na Youtube kanalu Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.

Skip to content