Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Podcast EPALE o vlogi digitalnih veščin v sodobni družbi

Podcast EPALE o vlogi digitalnih veščin v sodobni družbi
18. 7. 2023
Zajem zaslona

Platforma vseživljenjskega učenja je v sodelovanju z EPALE povabila Sylvio Liuti (strokovnjakinjo za enakost spolov in soustanoviteljico pri FORMA.Azione srl) in Petra Palvolgyija (glavnega izvršnega direktorja pri  ALL DIGITAL), da razpravljata o vlogi digitalnih veščin v sodobni družbi.

Razprava se začne s poudarkom na priložnostih, ki jih prinaša digitalni prehod, ter njenem vplivu na izvajalce izobraževanja in učeče se posameznike. Posebna pozornost je namenjena izzivom krmarjenja v hitro spreminjajočem se okolju ter vprašanjem vključevanja na tem področju. Po podatkih Eurostata ima le 54 % odraslih, starih od 16 do 74 let, v Evropi osnovne digitalne spretnosti in jasno je, da je pred nami še dolga pot, če želimo izpolniti cilje digitalnega desetletja. Evropsko leto spretnosti obenem ponuja možnost, da se digitalne spretnosti in transverzalne kompetence izpostavijo kot ključni dejavniki za opolnomočenje državljanov za aktivno sodelovanje v družbi.

Strokovnjaki razpravljajo o tveganjih povezovanja izobraževanja zgolj z vključevanjem na trgu dela; vendar priznavajo, da je v hitrem tehnološkem napredku postalo nepogrešljivo uriti odnos in miselnost, preden pridobimo konkretne, delovno-specifične veščine.

Druga točka razprave je bilo dejstvo, da je udeležba odraslih v digitalnem izobraževanju in usposabljanju, na področjih medijske pismenosti (da ne omenjamo informacijsko-komunikacijskih tehnologij), zelo neuravnotežena med moškimi in ženskami. Ob ponovnem poudarku na digitalnih veščinah in digitalnem prehodu se morajo deležniki izobraževanja vprašati, kakšne priložnosti za resnično uravnotežen sektor zamujamo.

Podcast je dostopen tu, enako tudi celoten prepis.

Skip to content