Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Plakat o postopkih za ugotavljanje pristnosti zemljevida

Plakat o postopkih za ugotavljanje pristnosti zemljevida
16. 6. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica
dr. Jasna Malešič
Narodna in univerzitetna knjižnica
Zemljevid Schlavoniae, Croatiae, Carniae, Istriae, Bosniae, finitimarumque regionum nova descriptio (Novi prikaz Slavonije, Hrvaške, Kranjske, Istre, Bosne in sosednjih pokrajin) Augustina Hirschvogla (1503-1553) (Narodna in univerzitetna knjižnica)

Strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, letos 21. po vrsti, je tokrat prvič gostil Tehniški muzej Slovenije v Bistri. Takšno srečanje v mednarodni zasedbi je izjemna priložnost, da strokovnjaki s področja konservatorstva in restavratorstva predstavijo svoje dosežke in delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji, prispevki pa so vsako leto zbrani tudi v zborniku Konservator-restavrator.

Posebno zanimiv prispevek sta letos pripravili tudi naši sodelavki, dr. Jasna Malešič in dr. Renata Šolar, ki sta s soavtoricami Leo Logan in dr. Klaro Retko iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravili plakat Izvirnik ali ponaredek. Ta opisuje postopke za ugotavljanje pristnosti zemljevida Schlavoniae, Croatiae, Carniae, Istriae, Bosniae, finitimarumque regionum nova descriptio (Novi prikaz Slavonije, Hrvaške, Kranjske, Istre, Bosne in sosednjih pokrajin) Augustina Hirschvogla  (1503-1553) s konca 16. stoletja, ki so ga leta 2020 ponudili v odkup Narodni in univerzitetni knjižnici. Plakat je odličen primer tega, kako lahko sodelovanje strokovanjakov z različnih področij pripomore k uspešemu pridobivanju, zbiranju in ohranjanju dragocenega gradiva.

Dr. Jasna Malešič je pri zborniku Konservator-restavrator sodelovala tudi kot prevajalka iz angleškega in hrvaškega jezika, recenzentka in članica uredniškega odbora.

Skip to content