Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023
17. 7. 2023
Nazariy Shebunchak
Študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Louisville Free Public Library Northeast Regional Library, Louisville, Kentucky

Ta projekt spada med desetletni obnovitveni projekt sistema Louisville Free Public Library. Knjižnica, ki je osredotočena na vseživljenjsko učenje in zgrajena na prej zanemarjenem zelenem prostoru, povezanem z dvorcem Bellevoir, ki je zgrajen v italijanskem slogu. Nova knjižnica je veliko večja in bolj sodobna od prejšnje ter je zasnovana tako, da spoštuje zgodovinsko pomemben kontekst kraja.

Oblikovalska ekipa je spoštovala merilo dvorca in ohranila skoraj vsa drevesa ter integrirala niz sprehajalnih poti. Z večjim prostorom kot ostale knjižnice v mreži, knjižnica ponuja storitve, ki podpirajo učenje in dobro počutje. Knjižnični prostor z jasnim razponom in dvignjenim dostopom nudi vsakodnevno in dolgoročno prilagodljivost. Knjižnična zbirka je organizirana z nekoliko višjimi policami, ki ustvarjajo posamezne prostore za odrasle, mladino in otroke. Postavitev zbirke zagotavlja neprekinjeno vizualno povezavo z okoliškim parkom od vhoda do skupnih prostorov.

Ameriški inštitut za arhitekte (AIA) in Združenje ameriških knjižnic (ALA) podeljujeta petim knjižnicam nagrado za arhitekturno oblikovanje knjižnic AIA/ALA 2023 za odličnost v arhitekturnem oblikovanju. Nagrade AIA/ALA za gradnjo knjižnic so pomembne, saj priznavajo celoten proces oblikovanja knjižnice, vključno z izbiro lokacije, arhitekturno zasnovo, notranjo ureditvijo in funkcionalnostjo prostorov. Podelitev nagrad pomaga spodbujati kreativnost in inovativnost v arhitekturnem oblikovanju knjižnic ter poudarja pomembnost le-teh za skupnosti.

Skip to content