Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023
24. 7. 2023
Nazariy Shebunchak
Študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Missoula Public Library New Main Library, Missoula, Montana

Nova glavna knjižnica Missoule v Montani, ki pod eno streho združuje več organizacij, je živahno kulturno središče regije. Knjižnica služi več kot 120.000 prebivalcem, od katerih večina živi v majhnih gorskih in podeželskih mestih. Knjižnica se nahaja v srcu sprehajalnega središča mesta Missoula in je dobro vidna z glavnih mestnih prometnic.

Missoula leži na stičišču petih dolin, zasnova knjižnice pa se opira na geologijo regije. Odsevna zunanja obloga, ki nenehno spreminja videz knjižnice, nakazuje dinamično vreme v dolini. V notranjosti glavno stopnišče, ki ga je navdihnil znameniti gorski vzpon, viden iz knjižnice, prečka njena nadstropja in obiskovalcem ponuja priložnosti za odkrivanje ter vključevanje v dejavnosti. Program knjižnice je oblikovala želja prejšnjega direktorja po kulturnem središču skupnosti, kjer bi lahko prebivalci skupaj brez stroškov delali, se učili in igrali.

Ameriški inštitut za arhitekte (AIA) in Združenje ameriških knjižnic (ALA) podeljujeta petim knjižnicam nagrado za arhitekturno oblikovanje knjižnic AIA/ALA 2023 za odličnost v arhitekturnem oblikovanju. Nagrade AIA/ALA za gradnjo knjižnic so pomembne, saj priznavajo celoten proces oblikovanja knjižnice, vključno z izbiro lokacije, arhitekturno zasnovo, notranjo ureditvijo in funkcionalnostjo prostorov. Podelitev nagrad pomaga spodbujati kreativnost in inovativnost v arhitekturnem oblikovanju knjižnic ter poudarja pomembnost le-teh za skupnosti.

Skip to content