Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023
31. 7. 2023
Nazariy Shebunchak
Študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Student Success District, University of Arizona, Tucson, Arizona

Projekt v kampusu Univerze Arizona v Tucsonu združuje bistvene, vendar ločene storitve za podporo študentom. Čeprav je projekt celovit in vključuje načrtovanje kampusa, zunanje izboljšave terena in arhitekturne posege, je njegov temelj preoblikovanje in povezovanje notranjih prostorov, da bi študentom ponudili boljše izkušnje.

Raziskave univerze so pokazale, da je bila stopnja obiska knjižnice med študenti, ki diplomirajo, bistveno večja v primerjavi z njihovimi vrstniki veliko višje. Žal se je večina storitev nahajala v neprijaznih in oddaljenih prostorih kampusa, zaradi česar so bile nevidne za številne študente.

Projekt je bil odvisen od obnove dveh univerzitetnih knjižnic, telovadnice Bear Down ter izgradnje nove stavbe, ki bi centralizirala vse storitve ob glavnem nakupovalnem središču kampusa. Vse tri stavbe so bile med seboj nepovezane. S prenovo obstoječih prostorov in dodajanjem novega štirinadstropnega centra Bartlett Academic Success Center z zlatim certifikatom LEED je ekipa oblikovala medsebojno povezano več kot tri hektare veliko območje, ki aktivno vključuje študente. Prenovljena telovadnica je srce območja, pri čemer so bili skrbno ohranjeni elementi visečih medetažnih tribun in tal telovadnice. Telovadnica ostaja v nacionalnem registru zgodovinskih znamenitosti in je bila ohranjena v skladu s smernicami notranjega ministrstva.

Ameriški inštitut za arhitekte (AIA) in Združenje ameriških knjižnic (ALA) podeljujeta petim knjižnicam nagrado za arhitekturno oblikovanje knjižnic AIA/ALA 2023 za odličnost v arhitekturnem oblikovanju. Nagrade AIA/ALA za gradnjo knjižnic so pomembne, saj priznavajo celoten proces oblikovanja knjižnice, vključno z izbiro lokacije, arhitekturno zasnovo, notranjo ureditvijo in funkcionalnostjo prostorov. Podelitev nagrad pomaga spodbujati kreativnost in inovativnost v arhitekturnem oblikovanju knjižnic ter poudarja pomembnost le-teh za skupnosti.

Skip to content