Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023
2. 8. 2023
Nazariy Shebunchak
Študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Woburn Public Library, Woburn, Massachusetts

Ta preprosta in elegantna sodobna razširitev, ki zgodovinski splošni knjižnici v mestu Woburn v Massachusettsu dodaja dodatnih skoraj tri tisoč kvadratnih metrov, prvotni zasnovi ne konkurira, temveč jo izboljšuje. Knjižnica, ki jo je leta 1876 zasnoval Henry Hobson Richardson, že dolgo stoji na dvignjenem mestu v središču Woburna in je bila zaradi svoje arhitekturne veličine zelo znana. V novem prizidku sta preteklost in sedanjost združeni v knjižnico 21. stoletja, ki je pripravljena služiti rastoči skupnosti.

Prvotna knjižnica s tisoč in pol kvadratnimi metri kljub številnim programskim širitvam v svoji 140-letni zgodovini ni mogla več zadostiti potrebam mesta Woburn. Leta 2014, po štirih krogih prijav v 20 letih, je odbor državnih knjižničnih komisarjev odobril sredstva za prizidek, ki bi knjižnico popeljal v sodobno dobo.

Kulturni in zgodovinski pomen prvotne zasnove sta bila hkrati največja prednost in izziv stavbe. Končna rešitev je bil visok prostorski volumen, obdan s steklom, ki zmanjšuje stičišča z obstoječo fasado, vendar dopušča svetlobo, ki poudarja arhitekturne podrobnosti. Prenova in povrnitev Richardsonove knjižnice v njeno prvotno stanje, hkrati pa tudi nadgradnja njenih starih sistemov v skladu s sodobnimi standardi, je bil ključni cilj projekta.

Ameriški inštitut za arhitekte (AIA) in Ameriška knjižnična zveza (ALA) podeljujeta petim knjižnicam nagrado za arhitekturno oblikovanje knjižnic AIA/ALA 2023 za odličnost v arhitekturnem oblikovanju. Nagrade AIA/ALA za gradnjo knjižnic so pomembne, saj priznavajo celoten proces oblikovanja knjižnice, vključno z izbiro lokacije, arhitekturno zasnovo, notranjo ureditvijo in funkcionalnostjo prostorov. Podelitev nagrad pomaga spodbujati kreativnost in inovativnost v arhitekturnem oblikovanju knjižnic ter poudarja pomembnost le-teh za skupnosti.

Skip to content