Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023

Nagrada za gradnjo knjižnic AIA/ALA za leto 2023
10. 7. 2023
Nazariy Shebunchak
Študent Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Atherton Library, Atherton, California

Nova knjižnica v Athertonu v Kaliforniji je osrednji del projekta obnovitve starega mestnega trga, ki ponuja prijeten prostor in idealno destinacijo za uporabnike. Knjižnica odraža sodobno evolucijo iz preprostega skladišča knjig v živahno občinsko središče. V središču knjižnice se nahaja osvetljen bralni prostor, ki ohranja poti do prostora za ustvarjanje in skupne prostore prek prehodov.

Da bi zagotovili trajnost knjižnice in nadaljnjo storitev za skupnost Athertona, je bil projekt v vrednosti skoraj 20 milijonov dolarjev v celoti financiran in bo vzdrževan preko davščine. Knjižnico so zgradili lokalni izvajalci in podizvajalci, mnogi od njih redno uporabljajo knjižnico s svojimi družinami.

Knjižnično oblikovanje vključuje tudi bodočo kavarno, ki bo zagotavljala priložnosti za lokalna podjetja, da zagotovijo boljši obisk uporabnikom knjižnice. Nova knjižnica v Athertonu z več kot dvojno kvadraturo prejšnje stavbe in širokim naborom programov je pravi vir za vseživljenjsko učenje in krepitev gesla knjižnic v San Mateo Countyju, ki se glasi: Odprti za raziskovanje.

Ameriški inštitut za arhitekte (AIA) in Združenje ameriških knjižnic (ALA) podeljujeta petim knjižnicam nagrado za arhitekturno oblikovanje knjižnic AIA/ALA 2023 za odličnost v arhitekturnem oblikovanju. Nagrade AIA/ALA za gradnjo knjižnic so pomembne, saj priznavajo celoten proces oblikovanja knjižnice, vključno z izbiro lokacije, arhitekturno zasnovo, notranjo ureditvijo in funkcionalnostjo prostorov. Podelitev nagrad pomaga spodbujati kreativnost in inovativnost v arhitekturnem oblikovanju knjižnic ter poudarja pomembnost le-teh za skupnosti.

Skip to content