Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Organizacija znanja

Organizacija znanja
29. 6. 2021

Organizacija znanja (KO) ima svoje korenine v temeljni človekovi potrebi po razumevanju okolja in interakciji z njim. Stvari razvrstimo, ločimo, poimenujemo in povežemo na smiselne in koristne načine, kar nam pomaga pri učenju.
Organizacija znanja uvaja klasifikacijo, indeksiranje, taksonomije, rudarjenje podatkov, semantično analizo, povezane podatke in druge nastajajoče tehnologije, da razkrijejo vzorce in osmislijo znanje. KO dodaja inteligenco in vrednost zastopanju, obdelavi, shranjevanju in prenosu informacij. Vabijo nas, da si ogledamo njihov program dogodkov.

Sedaj pa nas ISKO UK vabi na brezplačen dogodek z naslovom "Raziskovalni observatorij organizacije znanja": Ugotavljanje smeri organizacije znanja v sredo, 30. junija 2021 (od 19:30 do 20:30). Registracija na spletni povezavi

Pogovor 1: Richard P. Smiraglia, Edmund Pajarillo, Elizabeth Milonas in Sergey Zherebchevsky (ZDA): "Informacijsko vedenje zdravstvene nege na domu: razširitev baze znanja v času pandemije"
Besedni zaklad, ki ga uporabljajo medicinske sestre pri delu na domu in v skupnostih oskrbovancev z bolniki s COVID-19, sam postane del baze znanja njihovega dela, skupaj s čustvenim vidikom, ki razkriva prave obrise družbenega vpliva pandemije.

Pogovor 2: Ronald Cornet (Nizozemska): "Izdelava podatkov FAIR o zdravstvenih podatkih: zagonetka ontologij – podatkovnih modelov – primerov"
Izmenjava zdravstvenih podatkov je ključnega pomena za zagotavljanje ustrezne oskrbe, za spremljanje kakovosti zagotovljene oskrbe in za izboljšanje zdravstvenega varstva z raziskavami o opazovalnih podatkih. Za to morajo biti podatki o zdravstvenem varstvu kakovostni in čim bolj strukturirani in standardizirani v skladu z dogovorjenimi podatkovnimi modeli in ontologijami. Ta pogovor bo na kratko povzel vsebino in strukturo zdravstvenih podatkov in zaključil z nadaljnjimi koraki, potrebnimi za vzpostavitev interoperabilnih podatkov, da bi utrli pot do FAIR zdravstvenih podatkov.

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: ISKO UK

Skip to content