Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Operativna odličnost v ospredju – nova faza razvoja specialne knjižnice – 3. del

Operativna odličnost v ospredju – nova faza razvoja specialne knjižnice – 3. del
20. 6. 2024
Nataša Ciber, članica Izvršnega odbora Sekcije za specialne knjižnice ZBDS
Blaž Verbič (osebni arhiv)

Dan specialnih knjižnic je kot vsako leto tudi tokrat potekal zadnji četrtek v maju. Osrednja tema letošnjega srečanja, ki ga je organizirala Sekcija za specialne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani, je bila vseživljenjsko učenje. Na posvetu z naslovom Operativna odličnost v ospredju – nova faza razvoja specialne knjižnice so sodelovale predavateljice z Andragoškega centra Slovenije mag. Urška Bittner Pipan in Ana Peklenik, z inštituta Sofos dr. Danijela Brečko, delavnico v drugem delu srečanja pa je vodila bibliotekarska svetovalka in gostja iz Srbije Mirjana Nešić.

Izvedbo srečanje Dan specialnih knjižnic sta podprla Slovenski etnografski muzej in podjetje Tax-Fin-Lex, d. o. o., pravno-poslovni portal, založništvo in izobraževanja. Organizatorji se za podporo najlepše zahvaljujemo.

Tokrat predstavljamo povzetek in videoposnetek praktičnega dela (klik na povezavo pri predavateljici).

Drugi del srečanja je bil namenjen predvsem praktičnemu delu. Mirjana Nešić, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in multimedijskimi orodji, je uvodoma predstavila različne računalniške in spletne programe, s katerimi si lahko knjižničarji pomagamo pri svojem vsakodnevnem delu. Predstavila je nekaj najpogostejših orodij za oblikovanje, urejanje in deljenje grafičnih, zvočnih in vizualnih vsebin od letakov, plakatov, vabil do video posnetkov. Na primerih je pokazala njihovo uporabnost pri delu v knjižnici kot možnost uporabe novih ter izboljšanja že uveljavljenih storitev in tudi pri promociji knjižnične dejavnosti.

Mirjana Nešić

Mirjana Nešić

Po teoretični predstavitvi je sledila delavnica Multimedijska orodja za knjižničarje, na kateri so se udeleženci preizkusili v oblikovanju grafičnih in video izdelkov. Z željo, da se knjižničarje spodbudi za uporabo multimedijskih formatov, so se udeleženci, razdeljeni v več skupin, preizkusili v oblikovanju izdelka po svoji izbiri na primeru platforme za oblikovanje Canva. Ta je prosto dostopna, omogoča pa ustvarjanje različnih grafičnih izdelkov, videoposnetkov, prezentacij, grafik za družbene medije in drugih tudi za knjižnico uporabnih gradiv. Čeprav gre za plačljivo storitev, njena brezplačna verzija kljub temu nudi širok in zadosten nabor predlog za učinkovito delo.

Po praktičnem delu je predavateljica Nešić na kratko predstavila še novosti, ki jih prinaša umetna inteligenca, saj le-ta pomeni neizbežno prihodnost tudi na področju bibliotekarstva in knjižničarske dejavnosti.

Povezava do vseh videoposnetkov Dneva specialnih knjižnic 2024.

Skip to content