Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Odprta znanost

Odprta znanost
5. 5. 2022
Barbara Jesenovec
Narodna in univerzitetna knjižnica

Konec aprila je pod okriljem Unesca potekala informativna spletna predstavitev na temo vpeljave in uporabe priporočil o odprti znanosti, katere se je udeležilo več kot 200 predstavnikov različnih ustanov iz vsega sveta. Novembra 2021 je vseh 193 članic soglasno potrdilo priporočila o odprti znanosti, naslednji koraki pa so zbiranje idej za njihovo vpeljavo, tako na regionalni kot internacionalni ravni. Najpomembnejša področja dejavnosti predstavljajo: promocija odprte znanosti kot take ter inovativnih pristopov na različnih stopnjah znanstvenega procesa, razvoj podpornih orodij (npr. Open Science Toolkit, Open Science Info App) in infrastrukture, zbiranje najboljših praks ter strategij, analize mehanizmov financiranja, razvijanje izobraževalnih modulov in delavnic, kot tudi razvoj platforme za deljenje znanja ter okvirja za monitoring.

Na predstavitvi so ponovno poudarili pomen (odprte) znanosti kot motorja blaginje ter njenem potencialu za grajenje mostov med državami. Prepoznana je kot ključen element pri implementaciji trajnostnih razvojnih ciljev, ki si jih je postavil Unesco. Pomembno je, da se znanstveni proces naredi bolj transparenten, vključujoč in povezujoč na svetovni ravni. Štirje osnovi temelji odprte znanosti pa ostajajo znanje, infrastruktura, zavzetost partnerjev ter dialog.

V naslednjih tednih in mesecih so že načrtovana nova srečanja delovnih skupin ter zbiranje in pregledovanje predlogov.

Na spletni strani si lahko ogledate posnetek, kjer šest strokovnjakov deli njihov pogled na pomen odprte znanosti, ki je pomembna za vse nas.

Skip to content