Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Odmev s konference Stronger together

Odmev s konference Stronger together
1. 10. 2021

Od 22. do 24. septembra 2021 je v Kanadi potekala spletna konferenca Stronger together (brez kotizacije) in kot so zapisali organizatorji, je presegla drzna pričakovanja udeležbe s celega sveta.

Predavanja so bila zanimiva, prinesla so nova spoznanja, primere dobre prakse, kot tudi kako se knjižnice ter posamezniki soočajo z ukrepi za zajezitev covid-19 ter pri tem ne podležejo zavajajočim in lažnim novicam. 

Vsak udeleženec si je individualno izbral program ter predavanja, ki jih je želel spremljati. Potrebna je bila v naprejšnja prijava z e-pošto, na katero so nato organizatorji pošiljali povezave do spletnih seminarjev v Zoom okolju.

Izpostavil bi zanimiva predavanja, ki sem jih uspel spremljati in jih je vredno poslušati:
– Timothy Caulfield (profesor na Pravni fakulteti Univerze v Alberti) je predstavil infodemijo in kako je težko ločiti med pravimi in lažnimi informacijami, novicami, resnico in lažjo ter predstavil zanimive primere iz prakse, 

– dr. Heidi L. M. Jacobs (bibliotekarka na Univerzi v Windsorju v Ontariu) je opozorila, da so knjižnice mesta neskončnih možnosti, povezav, odkritij in naključij in da smo kot knjižničarji odgovorni in imamo privilegij, da poskrbimo za te možnosti in uresničitve povezav,

– Cat McIlroy (Knjižničarka na Srednji šoli Sexsmith) je predstavila, kako pomembno vlogo igra knjižničar pri posredovanju pravih informacij srednješolcem ter kako jim pomagati, da se naučijo in izluščijo prave podatke v poplavi lažnih novic,

– Michelle Catonio in Carly Siver-Leong (predstavnici Katoliškega šolskega okrožja Calgary) pa sta predstavili dobro prakso ter zanimive namige, nasvete in vire za delo.

Na posebnem zavihku na spletni strani so dostopni videoposnetki posameznih predavanj. Ogled vsakega videoposnetka posebej je mogoč z vsakokratno prijavo e-pošte, na katero pošljejo povezavo za ogled videoposnetka. 

Novico pripravil: Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Freepik 

Skip to content