Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Odkrijte UNESCO register Spomin sveta

Odkrijte UNESCO register Spomin sveta
27. 1. 2022

Dogodek bo potekal danes, 27. 1., ob 10.00 po srednjeevropskem času. Potekala bo razprava o izobraževalni vrednosti mednarodnega registra in predstavitev različnih virov, ki jih je Unesco nedavno dal na voljo učiteljem in vzgojiteljem.

V ta namen bo predstavljen mednarodni izbor gradiva MoW, ki ga je prispevalo več kot 30 držav. Ustanove, ki se ukvarjajo z izobraževalnimi dejavnostmi o kulturni dediščini in njenimi zbirkami, so posredovale 66 vpisov v mednarodni register Spomin sveta, s katerimi so zagotovile privlačno vizualno gradivo in kontekst za pripovedovanje zgodb o naši preteklosti: dnevnik vsakdanjega življenja v starodavnem Iraku, 40 let planeta Zemlje v mavrici satelitskih posnetkov, zgodbe očeta nevroznanosti in prve države na svetu, ki je ukinila svojo vojsko, ter številne druge. Na dogodku nam bo ekipa za ohranjanje Googlove dediščine predstavila platformo in delovanje strani MoW.

Okrogla miza, ki bo sledila, bo priložnost za razpravo o izobraževalni vrednosti mednarodnega registra MoW in predstavitev virov, ki jih je Unesco nedavno dal na voljo učiteljem in vzgojiteljem za mlajše občinstvo: knjiga za otroke, interaktivni e-koledar in spletni tečaj za učitelje. Predstavljeni izdelki pomenijo priložnost za boljše vrednotenje dokumentarne dediščine kot vira znanja, ki ga lahko uporabljajo različne zainteresirane strani pri zagovarjanju trajnostnega razvoja v vseh njegovih oblikah.
Prijavite se!

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) 

Naslovna fotografija: logotip

Skip to content