Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Od skupne lokacije do skupnih prostorov

Od skupne lokacije do skupnih prostorov

Noah Lenstra v članku From Co-location to Blended Facilities razmišlja o prednostih gradnje knjižnic v parkih ali javnih središčih oziroma še več: o skupnih prostorih knjižnice in drugihustanov z namenom boljšega sodelovanja in širše ponudbe. Splošni knjižničarji iščejo načine, kako se pridružiti drugim javnim ustanovam ali športnim objektom za rekreacijo. Navaja primere v:

  • New Jerseyju, kjer je direktorica knjižnice North Bergen, NJ, Sai Rao dejala, da so “sodelujoče storitve postale ključna beseda” v njenem mestu,
  • Virginiji, Fairfax so odkrili priložnost, da se pridružijp novemu okrožnemu sosedskemu in skupnostnemu centru Lorton Community Center in
  • Koloradu.

V slednjem je Anythink Libraries začela s pobudo za sodelovanje z mestom Thornton pri vključitvi knjižnice v obnovo obstoječega Thornton Community Center, kjer bi v eni zgradbi uporabniki lahko izpolnjevali svoje rekreacijske, učne, družabne in ustvarjalne potrebe. Na voljo bodo ne le telovadnica, plesni studii in telovadnica za boks, ampak bodo v njej še prostori za najem, kavarna, prostor za najstnike in ustvarjalni prostor za vse člane skupnosti. Knjižnica bo vključevala številne funkcije knjižnice ter vrt za meditacijo in dostop do zunanjih parkovnih vsebin, kot so skate park in igrišča.

Knjižnica Anythink Nature bo zasnovana za  podporo dobrega počutja v skupnosti Thornton s prostori, izkušnjami in zbirkami. Knjižnica bo delovala kot naravni podaljšek Aylor Open Lands in bo spodbujala ljudi vseh starosti, da preživijo čas na prostem in se učijo o zvezdah, vodi, divjih živalih in sezonskih spremembah, da bi pomagali zgraditi kulturo skrbi za okolje. Ta naravna izkušnja naj bi spodbudila domišljijo in ustvarjalnost.

Pri projektih niso pozabili tudi na vplive sobivanja na dobro počutje zaposlenih.

Celoten članek je dostopen na spletni strani.

Skip to content