Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

OCLC Crossroads za izobraževanje v knjižnicah

OCLC Crossroads za izobraževanje v knjižnicah
18. 2. 2022
dr. Mojca Rupar Korošec
Narodna in univerzitetna knjižnica

Novičnik ponuja tečaje in posnetke spletnih seminarjev, ki so dostopni brezplačno preko kataloga tečajev, in zagotavlja učenje na zahtevo, ko ga najbolj potrebujete. Prijava v njihov račun omogoča dostop do skoraj 400 priložnosti za samostojno učenje. Sedaj so na voljo nedavni spletni seminarji, ki raziskujejo načine za povečanje digitalne pravičnosti v skupnosti in gostijo »Human Library« za učenje spreminjajočih se potreb skupnosti:

Rast digitalne pravičnosti prek partnerstev skupnosti  
Digitalni dostop postaja vse bolj pomemben za sodelovanje in ustvarjanje smiselnega dialoga v skupnosti, knjižnice pa lahko igrajo pomembno vlogo v ekosistemu digitalne pravičnosti in vključenosti. Na voljo so različne inovativne storitve in partnerstva, ki jih je knjižnični sistem razvil za trajnostno digitalno vključenost. Te vključujejo uvedbo storitev, kot je sodelovanje v brezžičnem omrežju, s katerimi bi dosegli ljudi, ki se soočajo s težjimi življenjskimi okoliščinami. Na voljo so tudi načini za učenje novih digitalnih veščin za potrebe skupnosti in za premagovanje ovir  do digitalnega dostopa.

Spodbujajte sodelovanje skupnosti in izzivajte predsodke s človeško knjižnico 
Zamisel o »Human Library« in kroženju knjig se je prvič pojavila leta 2000 v Kopenhagnu na Danskem kot način za pomoč pri razumevanju potreb skupnosti.

Model Human Library® (človeška knjižnica) je globalna inovativna in praktična učna platforma, ki vključuje vse uporabnike od srednje šole do visokošolskega izobraževanja, od medicinskega usposabljanja do državljanskega udejstvovanja. Njen namen je izboljšati razumevanje raznolikosti in pomagati pri ustvarjanju bolj vključujoče in kohezivne skupnosti brez kulturnih, verskih, družbenih in etničnih razlik.

»Človeška knjižnica« želi ustvariti varne prostore za dialog, kjer lahko bralci povsem odkrito in varno razpravljajo o različnih temah. S tem seminarjem, ki  predstavlja uporabo inovativnega in učinkovitega modela za ustvarjanje dialoga, se lahko naučite bolje prepoznavati potrebe skupnosti in jo povezovati s knjižnico.

Za dostop do vseh prihajajočih dogodkov in posnetkov spletnih seminarjev obiščite koledar dogodkov.

Skip to content