Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Obisk v Mestni knjižnici Umag

Obisk v Mestni knjižnici Umag
5. 11. 2021
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica
Milena Bon

Po končanem posvetovanju hrvaških splošnih knjižnic smo obiskali Mestno knjižnico Umag, ki je bila tudi soorganizator posvetovanja. Odlična gostiteljica in povezovalka celotnega območja, na katerem deluje in izven. Celoten kolektiv se je izredno zavzel in pokazal veliko profesionalnost.

Nekaj o knjižnici želimo predstaviti v tem prispevku.

Mestna knjižnica Umag obstaja od leta 1957 kot del Narodne univerze, danes Narodna odprta univerza Ante Babić. Ustanovitelj knjižnice je mesto Umag. Od 1. oktobra 2006 knjižnica deluje kot samostojni javni zavod. Do leta 2000 je bila v knjižnici zaposlena ena oseba. Od leta 2004 so v knjižnici štirje zaposleni. Leta 2005 je Ušumović postal vodja, z osamosvojitvijo knjižnice pa njen prvi direktor.

pult
Izposojevalni pult (foto: M. Bon)

Knjižnica se je konec leta 2003 preselila v sodoben prostor (502,5 m2), z ustrezno tehnično opremo. Od leta 2006 je katalogizacija gradiva v celoti računalniško vodena, vsem članom je na voljo e-katalog, vzpostavljena je privlačna spletna stran z izvirnimi recenzijami, lestvicami, dnevnimi stripi, videi in filmi. Knjižnica deluje na območju občine Umag in pokriva 13.594 prebivalcev. Od teh je 15 % včlanjenih v knjižnico. Odprta je odprta od 8:00 do 20:00, ob sobotah od  8:00 do 13:00. Knjižnični fond obsega več kot 48.000 enot. Knjižnica ima dragoceno zbirko italijanskih knjig, knjig v angleščini, nemščini in slovenščini, profilirano izbiro glasbenih CD-jev in filmskih DVD-jev, veliko izbiro revij in dnevnikov, interaktivne tečaje učenja jezikov, otroške igrače in družabne igre. V sodelovanju z mestnimi knjižnicami Istrske županije in založniško hišo Beletrina iz Ljubljane je v letu 2018 začela delovati še digitalna platforma za izposojo e-knjig v hrvaškem jeziku iBiblos. Na leto imajo 15 prireditev in beležijo skupaj 300 obiskovalcev.

zbirka
Zbirka v slovenskem jeziku (foto: M. Bon)

Mestna knjižnica Umag je v zadnjih dveh desetletjih postala znana kot stičišče cenjenih in aktualnih pisateljev s Hrvaške, pa tudi iz celotne regije. Ustvarjalnost teh srečanj dosega vrhunec v mednarodnih obmejnih srečanjih Forum Tomizza, ki jih organizirajo Mestna knjižnica Umag, Kulturni klub Koper in Gruppo 85 iz Trsta. Ena glavnih idej teh srečanj, ki jih je leta 2000 v Umagu sprožil istrski pisatelj in prevajalec Milan Rakovec, je povezovanje in trajno komuniciranje intelektualcev in umetnikov, ki živijo na meji in delujejo na področju kulture, ki se simbolno nanaša na ime in delo Fulvia Tomizze (Materada-Umag, 1935 – Trst, 1999). Srečanja potekajo konec maja v Trstu, Kopru in Umagu. Sestavljena so iz štirih programskih enot: simpozija, mednarodnega literarnega natečaja za kratko zgodbo Lapis Histriae (leta 2020 so dobili 121 zgodb v hrvaškem, slovenskem, italijanskem, srbskem in bosanskem jeziku in jih izdali v treh knjigah), glasbeno-pesniškega večera ArtIstra in Tomizzinih poti.

Poleg tega knjižnica že dve desetletji neguje manjšo založniško dejavnost, ki izdaja hrvaške publikacije državnega pomena. Vsako drugo leto knjižnica izda nov hrvaški prevod izbranega dela iz bogatega opusa Fulvia Tomizze.

Imajo svoj profil na Facebooku, Instagramu in svoj Youtube kanal.

Elektronske knjige objavljajo na spletni strani Calameo. Stare in redke knjige digitalizirajo in objavljajo na posebej pripravljeni spletni strani.

Zelo zanimiv je tudi logotip knjižnice, ki ga imajo že več kot 20 let, a je zelo aktualen za današnji čas korone.

logotip
Logotip knjižnice (foto: M. Bon)

Skip to content