Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Ob 80-letnici knjižne zbirke Male zlate knjige (Little Golden Books), moji spomini nanjo in na druge zbirke

Ob 80-letnici knjižne zbirke Male zlate knjige (Little Golden Books), moji spomini nanjo in na druge zbirke
10. 5. 2022

Izvleček
Strokovni članek prikazuje nastanek knjižne zbirke za otroke Male zlate knjige, ki je pričela izhajati v Združenih državah Amerike leta 1942 pri založbi Simon & Schuster. Letos mineva 80 let in knjižna zbirka še vedno izhaja. V zbirki je leta 1942 izšla tudi ena najbolje prodajanih otroški knjig vseh časov v ZDA Psiček Poky. Do leta 2001 je bilo prodanih že 15 milijonov izvodov te knjige. Sto knjig zbirke Male zlate knjige hrani v zasebni družinski knjižnici avtorica članka, med njimi tudi navedeno uspešnico. Male zlate knjige so prihajale v zasebno družinsko knjižnico z nakupom v knjigarnah Mladinske knjige in kot dar avtoričine tete, ki je živela v Združenih državah Amerike. Knjige zbirke so v veselje že tretji generaciji otrok. Avtorica omenja tudi knjige iz tridesetih slovenskih in mladinskih knjižnih zbirk, ki so v njeni zasebni družinski knjižnici.

Ključne besede: knjige, knjižne zbirke, zasebne družinske knjižnice


Knjižna zbirka za otroke z naslovom Male zlate knjige (Little Golden Books) je pričela izhajati v Združenih državah Amerike leta 1942 pri založbi Simon & Schuster. Leta 1958 je lastništvo in upravljanje prevzela založba Western Publishing Company, leta 2001 pa Penguin Random House. Kljub menjavam lastnikov in upravljalcev so knjige v zbirki neprekinjeno izhajale in izhajajo še danes. Ob petdesetletnici zbirke leta 1992 so ugotovili, da je bila do takrat prodana že ena milijarda knjig. Glavni proizvod so bile knjige zbirke Male zlate knjige, založba pa je izdajala tudi druge otroške knjige, video filme, CD-ROM-e in igrače. Zbirka je v začetku zajemala tematske sklope: narava, poljudna znanost, pravljice in pesmice. Nekaj knjig je kasneje povzelo vsebine po filmih in risankah. Med njimi srečamo Disneyeve junake, psičko Lassie in psa z imenom Rin Tin Tin. Knjiga z naslovom Psiček Poky (The Poky LittlePuppy), ki je izšla leta 1942 med prvimi v zbirki, je postala ena izmed najbolje prodajanih otroških knjig vseh časov v ZDA.

Slika 1
Martin Sapač star 4 leta s knjigami zbirke Male zlate knjige in gusarsko ladjo iz Igroteke Pionirske knjižnice Nova vas julija leta 2014 (foto: osebni arhiv)

Georges Duplaix, ki je bil zaposlen v založbi Western Publishih Company in predsednik združenja pisateljev (Writers Guild), je leta 1940 svojo zamisel, da bi oblikoval nove knjige za otroke, razložil sodelavcem. Izkušnje pri delu z otroškimi knjigami si je pridobil leta 1938, ko je kot predstavnik založbe Simon & Schuster sodeloval z založbo Western Publishig Company pri pripravi knjige Zgodovina za otroke (A Children’s History). Predlagal je, da bi ustvarili knjige nove zbirke z barvnimi ilustracijami, s trdimi platnicami, hrbtom iz papirja zlate barve in naj bi bile trajnejše kakovosti kot so bile knjige, ki so jih takrat ponujale druge založbe po ceni 3 $. V dolžino bi naj merile 20 cm, v širino pa 17 cm in obsegale naj bi 24 strani. Njegovo zamisel sta podprla kolega iz združenja. Eden od njiju je bil podpredsednik založbe in odgovorni vodja za prodajo. Založba se je odločila, da bo za začetek izdala dvanajst naslovov v zbirki Male zlate knjige (Little Golden Books). Najprej so predlagali ceno 50 centov. Nato pa so izračunali, da bi pri povečanju naklade od 25.000 na 50.000 izvodov lahko posamezno knjigo prodali že za 25 centov. Glavna urednica je postala profesorica z Univerze Columbia (Teachers College Columbia University) Ph. D. Mary Reed. Prvih dvanajst naslovov so natisnili septembra 1942 in jih oktobra poslali knjigarnam. Naslovi knjig so bili: Tri male mucke, Zgodbe za lahko noč, Mama goska, Biblija za otroke, Mala rdeča kokoš, Uspavanke, Abeceda, Psiček Poky, Zlata knjiga pravljic, Knjiga predmetov za male otroke, Živali kmeta Janeza, Mali pujsek in druge zgodbe. V petih mesecih so leta 1942 in 1943 prodali 1,5 milijonov knjig. Nova urednica pri založbi Simon & Schuster Dorothy A. Bennet je k sodelovanju pritegnila uspešne avtorje in ilustratorje ter leta 1948 pričela z izdajanjem zvočnih knjig na gramofonskih ploščah z naslovom Little Golden Records. Zbirka je doživela nov zagon, ko se je pri založbi zaposlila Lucy Sprague Mitchell, zagovornica realistične otroške literature, ki je k sodelovanju pritegnila avtorje iz združenja pisateljev z imenom Writer’s Laboratory. Iz tega obdobja sta knjigi Nova hiša v gozdu in Taksi, ki je hitel.

Slika 2
David Sapač star 6 let in Zala Sapač stara 3 leta s knjigami zbirke Male zlate knjige januarja 2022 (foto: osebni arhiv)

Ko je založba Simon & Schuster leta 1958 prodala delnice za zbirko Male zlate knjige založbi Western Publishing Company, se je cena knjige povečala na 29 centov. Tazaložba je pričela izdajati tudi zbirko Velike zlate knjige (Big Golden Books), ki je bila namenjena otrokom starim več kot pet let in so merile v dolžino 33, v širino pa 25 cm. Leta 1980 pa so uvedli novo zbirko z naslovom Zlate glasbene knjige (Golden Melody Books). V knjigah so bili čipi, ki so se sprožili, ko so se knjige odprle, in otroci so lahko poslušali uspavanke ali glasbo iz Disneyevih risank in filmov.

Leta 2000 je založba v sodelovanju s podjetjem Encore Software pričela izdajati knjige zbirke Male zlate knjige v obliki CD-ROM. Med prvimi sta bili uspešnica Psiček Poky ter pravljica Jakec in fižolovo steblo. Leta 2001 je prevzela lastništvo zbirke Male zlate knjige založba Penguin Random House za ceno 85 milijonov dolarejv. Do takrat je bilo prodanih že 15 milijonov izvodov knjige Psiček Poky v angleškem in drugih jezikih. Leta 2015 so za knjigo v zbirki Male zlate knjige priredili zgodbo iz filma Vojna zvezd (Star Wars) in leta 2016 zgodbi iz filmov Izganjalci duhov (Ghostbusters) ter Jurski park (Jurassic Park). (Little Golden Book, 2022)

Knjige iz zbirke Male zlate knjige so in še ustvarjajo številni ugledni avtorji in ilustratorji, med njimi je največ knjig napisala in ilustrirala skupina 30 avtorjev. Posebno zanimiva je pisateljica Janette Sebring Lowrey (1892-1986), ki je napisala eno izmed najbolje prodajanih otroških knjig vseh časov v ZDA Mali pes Poky. Zanimiv je tudi ilustrator te knjige Gustaf Tenggren (1896-1970), ki je bil vrsto let zaposlen v Studiju Walt Disneya kot animator risank Bambi, Ostržek in Sneguljčica. Njegovo delo so podobe in značaji, ki jih je ustvaril za vsakega izmed sedmih palčkov. Mary Blair (1911-1978) je ilustrirala številne knjige v zbirki Male zlate knjige in bila zaposlena tudi kot animatorka v Studiju Walta Disneya, kjer je ustvarila skice za risanke Alica v čudežni deželi, Peter Pan in Pepelka. Sheilah Beckett (1913-2013) je ilustrirala več kot 70 pravljic v zbirki Male zlate knjige, med njimi Snežica in Rožica ter Dvanajst plesočih princesk.

Prvo knjigo iz te zbirke mi je leta 1953 kupil v knjigarni Mladinske knjige moj brat Peter Kristan, ki je bil takrat študent Medicinske fakultete v Ljubljani. Naslov knjige je bil Pepelka (Cinderella) z ilustracijami Walta Disneya. V knjigarni so v petdesetih letih 20. stoletja prodajali večje število knjig iz te zbirke. Brat mi je vsak mesec, ko se je pripeljal iz Ljubljane na dom v Maribor, prinesel po eno knjigo iz te zbirke. Knjige pa so v naš dom prihajale tudi neposredno iz Združenih držav Amerike.

Slika 3
Zala in David Sapač v Pionirski knjižnici Nova vas januarja 2022 (foto: osebni arhiv)

V mestu Milwaukee ob velikem jezeru Michigan v državi Wisconsin je živela teta moje mame, Marija, ki se je v Združene države Amerike iz Rečice ob Savinji, kjer je bila rojena leta 1890, preselila že pred prvo svetovno vojno. Svoji sestri, moji stari mami Ani Kokal, je v težkih letih po drugi svetovni vojni pošiljala pakete, v katerih so bila oblačila in riž, poleg tega pa v moje največja veselje slikanice zbirke Male zlate knjige. Tako je v obdobju od leta 1953 do 1963 nastala domača otroška knjižnica s sto knjigami zbirke Male zlate knjige in trinajstimi knjigami zbirke Velike zlate knjige. Knjige zbirke Male zlate knjige imajo letnice izdaje od 1942 do 1959. Knjige zbirke Velike zlate knjige imajo letnice izdaje od 1946 do 1958. Na hrbtni strani naslovne platnice vsake knjige je okvirček z napisom «This book belongs to«. Moj oče dr. Boris Kristan je v prvo knjigo iz moje zbirke, to je bila Pepelka, napisal moje ime Irena in dekliški priimek Kristan. V knjigi z naslovom Veseli rojstni dan »Happy birthday« je več praznih listov, ki so namenjeni vpisu seznama knjig iz domače knjižnice. Ta seznam je moj oče skrbno izpolnil, jaz pa sem knjige zbirke Male zlate knjige kasneje razporedila v tematske skupine:
– Poljudnoznanstvene knjige (Mala zlata knjiga o vesolju, Mala zlata knjiga o besedah, Živali in njihova potovanja ter druge);
– Knjige o prometu in vozilih (Knjiga o varnosti v prometu, Mala rdeča lokomotiva, Trajekt Kolumb, Pet malih gasilcev in druge);
– Pravljice (Grdi raček, Palčica, Bremenski godci, Jakec in fižolovo steblo, Noetova barka, Mary Poppins, Čarovnik iz Oza, Aladin in čarobna lučka in druge);
– Knjige o deklicah in dečkih (Veseli dnevi, Moj mali bratec, Moj mali medvedek, Mali deček z veliko trobento, Petrovi ljubljenčki, Robert in njegovi novi prijatelji, Mali indijanček in druge);
– Knjige o živalih (Psiček Poky, Tri male mucke, Plašna mala mucka, Gospod pes, Pes mornar, Pujskov peti rojstni dan, Mala zlata knjiga o pseh, Veliki rjavi medved, Psička Lassie, Pes Rin Tin Tin, Pes Stari Rumenko, Vranec Fury in druge)
– Knjige o cirkusu (Čas cirkusa in druge);
– Knjige o junakih divjega zahoda, kavbojih in indijancih (Mali indijanček, Buffalo Bill, Davy Crockett, Daniel Boone, Dale Evans, Annie Oakley in druge);
– Knjige o junakih iz risank in filmov Walta Disneya (Pepelka – Cindarella, Trnjulčica, Peter Pan, Allica v čudežni deželi, Racman Donald, Miki Mišek, Pes Pluto, Veverički Chip in Dale, Medvedek Bongo, Benjamin Franklin, Robin Hood, Zoro in druge);
V zbirki Velike zlate knjige so: Zgodbe s kmetije, Zgodbe strica Remusa, Bambi, Pirati, ladje in mornarji, Zlata smešna knjiga, Otroški vrt pesmi avtorja Roberta Luisa Stevensona, Sneguljčica, Ostržek, Slonček Dumbo, Dama in potepuh, Medvedek in gozdni požar, Veverica Peri in Prva knjiga o barvah za otroke.

Knjige z ilustracijami priznanih likovnih umetnikov so bile moje sopotnice vrsto let. Ko sem se na tečajih in v šoli naučila nekaj angleščine, sem jih tudi brala. Od sredine šestdesetih do sredine sedemdesetih let so počivale v knjižni omari. Potem pa sem jih zopet večkrat vzela v roke po rojstvu mojih dveh sinov. Veliko pa jima je iz knjig bral in ob ilustracijah pripovedoval moj oče in njun dedek. Ko sta odrasla, so knjige zopet nekaj let mirovale v knjižni omari. Sedaj pa so v veselje že tretji generaciji otrok. To sta moja vnuka 12-letni Martin in 6-letni David ter vnukinja 3-letna Zala. Vzgajam jih v spoštovanju do teh knjig, ki so pripotovale preko oceana in imajo dom v naši družinski knjižnici že 69 let, in tudi do vseh drugih doma ter tistih, ki si jih izposojajo v Pionirski knjižnici. (Vodopivec, 2015)

Slika 4
Naslovnica knjige Mali pes Poky, ki je izšla leta 1942 in je ena najbolje prodajanih otroških knjig vseh časov v ZDA (foto: osebni arhiv)

Seveda pa je ob tej zbirki slikanic v angleškem jeziku na domačih policah z otroško in mladinsko literaturo še vrsta lepih in zanimivih slovenskih knjig, ki so prihajale v naš dom od začetka petdesetih let do današnjih dni in so izhajale v tridesetih knjižnih zbirkah (Prezelj, 2022):
Cicibanova knjižnica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Izbrana dela Josipa Ribičiča (Ljubljana : Mladinska knjiga), Knjižnica Čebelica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Knjižnica Klasje (Ljubljana: Državna založba Slovenije), Knjižnica Kondor (Ljubljana: Mladinska knjiga), Knjižnica Sinjega Galeba (Ljubljana: Mladinska knjiga), Kurirčkova knjižnica (Ljubljana: Založba Borec), Mala knjižnica (Ljubljana: Slovenski knjižni zavod), Mladinska knjižnica (Celje: Mohorjeva družba), Moja knjižnica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Moja prva knjiga (Zagreb: Mladost), Mojstri in vzorniki (Ljubljana: Slovenski knjižni zavod), Zbirka Bilo je nekoč (Maribor: Založba Obzorja), Zbirka Biseri (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Biserna Čebelica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Deteljica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Igra in delo (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Kljukčeva knjižnica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Levi devžej (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbikra mladinskih spisov (Ljubljana: Ljudska knjigarna), Zbirka Najdihojca (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka pet prijateljev (Mladinska knjiga), Zbirka pravljice jugoslovanskih narodov (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Pravljica (Maribor: Založba Obzorja), Zbirka Velike slikanice (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Zlata ptica (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbirka Zvesti prijatelji (Ljubljana: Mladinska knjiga), Zbrana dela Slovenskih pesnikov in pisateljev (Ljubljana: Državna založba Slovenije), Zgodbe iz narodno osvobodilne borbe v desetih knjižicah (Ljubljana: Mladinska knjiga).

Na policah so tudi starejše mladinske knjige, ki so bile v veselje mojemu bratu in sestri. Na častnem mestu pa je ena mojih najljubših knjig z naslovom Mladost med knjigami avtorja Oskarja Hudalesa, ki jo je posvetil spominu matere in očeta. V njej je zapisal (Hudales, 1952): »Ko sedim v tihih minutah večernega mraka v svoji sobi in s spoštovanjem prebiram vedno znova imena na knjižnih hrbtih, se vselej živo spomnim prvih srečanj s knjigami«.


Viri in literatura

Hudales, O. (1952). Mladost med knjigami. Založba Obzorja.

Little Golden Book. (2022). V Wikipedia: prosta enciklopedija. https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Golden_Books

Vodopivec, I. (ur.). (2015). Osebne knjižnice: njihovi tvorci in usode. Zveza bibliotekarskih društev Slovenije; Narodna in univerzitetna knjižnica

Prezelj, P. (8. 3. 2022). Zgodbe ne dajejo odgovorov, pomagajo razmišljati: Sinji Galeb – najstarejša knjižna zbirka za mladino pri nas praznuje 70 let. Delo, str.13.


Avtorica: dr. Irena Sapač (upokojena ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor)
Naslovna fotografija: Pixabay

Skip to content