Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

NUK, Oddelek za zaščito in restavriranje je prejel v dar knjigoveški stiskalnici

NUK, Oddelek za zaščito in restavriranje je prejel v dar knjigoveški stiskalnici
18. 1. 2022

V Narodno in univerzitetno knjižnico, na Oddelek za zaščito in restavriranje, smo prejeli v dar namizni knjigoveški ročni stiskalnici (»preši«). Pridobitve smo izredno veseli, saj nam bo omogočala lažjo izvedbo knjigoveških in konservatorsko-restavratorskih del na gradivu. 

Preši

Slika 1: Namizni knjigoveški ročni stiskalnici (foto: arhiv NUK)

Za prejeti dar se iskreno zahvaljujemo družini Rojc in družini Rojc Parditey. Veseli nas, da smo s prevzemom daru izpolnili željo svojcev pokojne Ljudmile Rojc in bo z uporabo knjigoveških stiskalnic spomin nanjo živel naprej.

Več o njenem življenju in knjigoveški poklicni poti so v priloženem krajšem življenjepisu posredovali njeni bližnji:


Ljudmila Rojc (rojena Korenič, 1931-2021) se je rodila v Gorenji Gomili na Dolenjskem. Odraščala je v kmečki družini z 12 brati in sestrami. Že kot otrok je vzljubila knjige, saj je rada prebirala, kar ji je prišlo pod roke. Vojna je za nekaj let prekinila brezskrbno otroštvo na kmetiji in šolanje. Zato je po vojni prosila očeta, da jo vpiše v šolo. Tako je od leta 1946 do 1948 obiskovala Državno gimnazijo v Novem mestu. Potem pa nadaljevala šolanje v Ljubljani. Dokončala je triletno Grafično industrijsko šolo, kjer se je izobrazila za knjigovezinjo.

Po končanem šolanju se je zaposlila v Tiskarni 'Jože Moškrič', kjer je delala do leta 1955. Potem pa jo je ljubezen peljala na Goriško, v Vipavsko dolino, kjer si je ustvarila družino in se zaposlila v Goriški tiskarni Šempeter pri Gorici, kasneje ČZP Soča oz. Grafično podjetje Soča. Tu je delala 30 let vse do upokojitve leta 1985.

V poznih letih ji je zdravje ponagajalo in opešal je vid. A ji to ni vzelo poguma, saj se je pri svojih 74 letih naučila brajeve pisave. Tako je lahko še naprej prebirala revije, knjige, posluževala pa se je tudi zvočnih knjig iz Zvočne knjižnice ZDSSS.

Poklic knjigovezinje je opravljala z velikim veseljem. Tudi doma je svojim otrokom in kasneje vnukom vezala revije Zvitorepce in Cicibane. Na svoje otroke, vnuke in pravnuke pa je prenesla tudi ljubezen do knjig. 

V spomin na drago mamo, nono in pranono podarjamo NUK njeni knjigoveški stiskalnici, v želji da bosta koristno uporabljeni. In s tem bo njen duh živel naprej.


Avtorji: družina Rojc / Rojc Parditey in zaposleni v NUK, Oddelek za zaščito in restavriranje 
Naslovna fotografija: arhiv NUK

Skip to content