Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Statistično poročilo o avstralskih splošnih knjižnicah

Statistično poročilo o avstralskih splošnih knjižnicah
19. 5. 2023
Logotipi

Statistični podatki, pri zbiranju katerih so sodelovali Australian Library and Information Association; Australian Public Library Alliance (ALIA-APLA) in National and State Libraries Australasia (NSLA), zbrani v zadnjem poročilu, kažejo, da Avstralci še vedno izredno cenijo splošne knjižnice.

V poročevalskem obdobju so si izposodili skoraj 150 milijonov knjig, e-knjig, zvočnih knjig in drugih virov. Med pandemijo so se z alternativnimi načini izposoje prilagodili uporabnikom in izposojo celo povečali (povprečje 5,6 izposoje na prebivalca v državi, v Južni Avstraliji skoraj 9 izposoj na prebivalca). Se je pa v obdobju pandemije zaradi omejitev gibanja zmanjšal fizični obisk.

Delovalo je 5.085 knjižnih klubov. Več kot 3,5 milijona ljudi je v obdobju poročanja sodelovalo v knjižničnih programih, od opismenjevanja do digitalne vključenosti in razvoja delovne sile. Kljub zahtevam splošnih knjižnic po večjih sredstvih pa se je financiranje in zaposlovanje v zadnjem desetletju ustavilo.

NSLA od devetdesetih let prejšnjega stoletja vsako leto zbira statistične podatke avstralskih splošnih knjižnic. Zadnje poročilo in zgibanka sta dostopna na povezavi.

Skip to content