Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Novosti v knjižničarstvu

Novosti v knjižničarstvu
27. 12. 2023
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica
Arhiv NUK

V Narodni in univerzitetni knjižnici je 12. decembra 2023 potekal spletni dogodek Novosti v knjižničarstvu.

Prvo predavanje Predstavitev publikacije Merjenje uporabniške izkušnje v bibliografskih informacijskih sistemih sta pripravili dr. Maja Žumer in dr. Katarina Švab (UL, Filozofska fakulteta, oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo).

Sledila je prezentacija Predstavitev druge izdaje učbenika Organizacija knjižničnih zbirk, v kateri je Tereza Poličnik–Čermelj (Narodna in univerzitetna knjižnica) razkrila posodobljene vsebine učbenika.

Predavanje A non-destructive method for dating of books je potekalo v angleškem jeziku. Floriana Coppola, PhD (UL, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Laboratorij za dediščinsko znanost) je predstavila izjemen preboj in prikazala, da lahko papir z neporušno metodo datiramo izjemno natančno, na dve leti.

Dr. Mojca Rupar–Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) je razložila Pot do IFLA evropske strategije knjižnic

V COBISS Lib – funkcionalnosti naslednje verzije je mag. Zdenka Kamenšek (Institut informacijskih znanosti, Maribor) pokazala novosti in spremembe, ki jih prinaša nova verzija programske opreme.

Nevenka Zupančič (Institut informacijskih znanosti, Maribor) je predstavila več novosti za katalogizatorje – COBISS Cat – najnovejše funkcionalnosti.

Naslednji predavatelj Tilen Mandelj (Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani) je spregovoril o storitvah knjižnice z naslovom Kaj ustvarjamo v CTK.

V Odpisni seznami gradiva za NUK je Miha Praprotnik (Narodna in univerzitetna knjižnica) razkril nekatere pomembne poudarke na področju odpisa.

Ko podobe oživijo: spletne učilnice v Narodni in univerzitetni knjižnici je Mojca Trtnik (Narodna in univerzitetna knjižnica) pokazala paleto vsebin in spletnih učilnic za bogatenje raziskovanja o avtorjih.

Zadnje predavanje Predstavitev Portala rokopisov in zapuščin je izvedla dr. Barbara Jesenovec (Narodna in univerzitetna knjižnica).

Seznam posnetega dogodka je na voljo na povezavi.

Skip to content