Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Novosti v knjižničarstvu

Novosti v knjižničarstvu
13. 7. 2023
Milena Bon
Narodna in univerzitetna knjižnica
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica
Logotip

V Narodni in univerzitetni knjižnici je 9. junija 2023 potekal dogodek Novosti v knjižničarstvu.

Prvo predavanje je imela dr. Mojca Rupar – Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica) z naslovom Delo interesne skupine za umetno inteligenco pri IFLI.

Sledila je Predstavitev projekta Incunabula Slovenica Andreje Kozjek in Mojce Šavnik (Narodna in univerzitetna knjižnica), kjer sta spregovorili o digitalizaciji inkunabul, ki jih hranijo dediščinske ustanove v Sloveniji.

Milena Bon in Gregor Škrlj (Narodna in univerzitetna knjižnica) sta predstavila Prenovljeni portal Knjižničarske novice, kjer sta opisala novosti, ki jih nudi prenovljen portal.

Aleš Čakalić (Narodna in univerzitetna knjižnica) je podrobno razložil Potek nastajanja delnega prevoda katalogizacijskega standarda RDA v slovenski jezik.

Mag. Marijan Špoljar in Erika Žitko (Mestna knjižnica Ljubljana) pa sta poročala O konferenci QQML.

Po odmoru je sledilo predavanje dr. Tanje Merčun Kariž (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo) z naslovom Študenti in njihova uporaba knjižnic.

Zadnja predstavitev Andreje Hari in dr. Alenke Kavčič Čolić (Narodna in univerzitetna knjižnica) je bila Dostavni formati digitaliziranega gradiva za uporabnike s posebnimi potrebami: rezultati raziskave EODOPEN. Udeležence sta seznanili s formati, v katerih je digitalizirano gradivo dostopno uporabnikom s posebnimi potrebami.

Arhiv predstavitev predavateljev in celoten posnetek dogodka je na voljo na povezavi.

Skip to content