NOVICE 27. julij 2022

Splošna knjižnica leta 2022: nominirana Gellerup Bibliotek, Danska

Gellerup Bibliotek (knjižnica Gellerup) je del novega kampusa za šport in kulturo ter je skupaj s tremi drugimi knjižnicami po svetu nominirana za nagrado za najboljšo splošno knjižnico leta 2022. 

Gellerup Bibliotek - organizacijska enota Splošnih knjižnic Aarhusa (zajem predstavitve na Kongresu IFLA).

Je organizacijska enota Knjižnice Aarhus Dokk1 in se nahaja v Brabrandu na območju Aarhusa na Danskem. Gre za večnamensko zgradbo, za katero je značilno lahkotno, igrivo in prijetno vzdušje. Zasnovali so jo v biroju Schmidt Hammer Lassen Arkitekter. Pri snovanju knjižnice je bila velika skrb namenjena njeni okoljski, socialni in ekonomski trajnosti. Med gradnjo je projekt črpal iz veščin brezposelnih lokalnih mladih ljudi, kar je mnogim izmed njih kasneje zagotovilo zaposlitev.

Knjižnica Gellerup ni samo prostor za izposojo in branje knjig. Med drugim je stičišče, kjer mladi dobijo pomoč pri domačih nalogah, starejši razpravljajo o prebranem v časopisih, domačini pa brskajo po spletu na razpoložljivih računalnikih. Znotraj knjižnice je prostor za igro otrok in informacijska točka, kjer lahko lokalni prebivalci Gellerupa dobijo pomoč pri izpolnjevanju obrazcev ali prijav za zaposlitev. 

Knjižnica Gellerup se še posebej osredotoča na to, da je privlačen kraj za otroke in družine z velikimi možnostmi za igro ter učenje. Ima majhen otroški kotiček, knjižno goro za raziskovanje literature, ustvarjalni prostor, kjer lahko ustvarjate in se učite novih stvari, saj so pričeli s projektom Ustvarjalnic, ki temeljijo na oblikovalskem razmišljanju z otroki, pa tudi knjižnični vrt v zelenem okolju in še veliko več. Je neverjetno lepa knjižnica v čudovitem okolju. 

Knjižnice na Danskem so skupnost, kjer se ljudje srečujejo in razvijajo različne interese in sposobnosti. Je vir, kjer se lahko danska družba razvija naprej, v skladu s potrebami časa. Knjižnica Gellerup je več kot navadna splošna knjižnica, saj so v njej številne ustanove, ki se imenujejo Center skupnosti Gellerup, ki ga je treba razumeti kot prizadevanje za celostno zagotavljanje informacij in znanja o danski družbi.

Ker v soseki bivajo različne skupnosti, je tudi knjižnično gradivo dostopno v številnih jezikih, npr. somalskem, arabskem, perzijskem, turškem idr. Poleg knjig, serijskih publikacij in neknjižnega gradiva uporabnikom ponujajo tudi računalniške igre, playstation, wii ipd.

V soseki bivajo različne skupnosti (zajem predstavitve na Kongresu IFLA).

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logotip PLOY