NOVICE 26. julij 2022

Splošna knjižnica leta 2022 - zmagovalka Missoula Public Library, ZDA

Splošna knjižnica Missoula v Združenih državah Amerike, ki sta jo zasnovala MSR design in A&E design, se nahaja v mestu Missoula v ameriški zvezni državi Montana. Knjižnica je zasnovana glede na podnebje in ima lep razgled po njeni okolici ter spektakularni pogled na gorsko pokrajino. V najvišjem nadstropju lahko obiskovalci uživajo v razgledu na goro Sentinel in obzorje Missoule so zapisali na spletni strani o nominirani knjižnici za nagrado Public Library of the Year 2022 Award.

Zgradba nove knjižnice pod streho na 10.000 m² združuje še štiri druge organizacije skupnosti:

  • Missoula Community Access Television (MCAT),
  • Families First Learning Lab, s poslanstvom krepiti družine z izobraževanjem, povezovanjem in igro,
  • University of Montana SpectrUM Discovery Area - praktično znanstveno središče UM in
  • University of Montana Living Lab - Živi laboratorij Univerze v Montani, interaktivni raziskovalni program.
Vsi pod isto streho (zajem predstavitve na Kongresu IFLA).

Obiskovalci imajo možnost pod eno streho obiskati knjižnico, muzej, znanstveni center in center skupnosti, ki združuje bogato dediščino mesta Missoula z najnovejšimi inovacijami na svetu. Z drugimi besedami, ljudje si tam ne izmenjujejo le knjig, temveč ideje, materiale, prostor, ustvarjalnost, celo sončno svetlobo in filtriran zrak. Delijo si mesto, ki razsvetljuje posameznike in gradi družbeno kohezijo.

Proces načrtovanja stavbe je vključeval intenzivno posvetovanje o viziji z vodstvom knjižnice in partnerskih organizacij, da bi določili cilje projekta in vodilna načela. V pritličju je na voljo prostor s kavarno, trgovino, novim knjižničnim gradivom, avdiovizualno zbirko, prostor za ustvarjalce - ustvarjalnico, visokotehnološki produkcijski studio MCAT. Tam poteka izposoja opreme. V prvem nadstropju imajo zvočne kabine, prostor za najstnike in laboratorij University of Montana Living Lab. V drugem nadstropju, ki je namenjeno otrokom, družinam in igri, so knjižnica za otroke Hanka in Nancy Harrington, učni laboratorij Families First, prostor za odkrivanje SpectrUM Univerze Montana in prostori za skupinsko učenje, ki jih souporabljajo vse partnerske organizacije. V tretjem nadstropju so demonstracijska kuhinja, referenčne storitve, zbirke leposlovja in strokovne literature, poslovni center in genealoški center. V najvišjem nadstropju so na razpolago prostori za druženje in zbiranje javnosti ter zunanja terasa.

Ponazoritev nadstropij z vzponom v hribe (zajem predstavitve na Kongresu IFLA).

V članku Keile Szpaller Missoula opens ‘transformational’ $38M library je opis novih prostorov knjižnice. Velika okna so nagnjena in postavljena tako, da je račun za osvetlitev nizek in pomagajo pri ogrevanju prostorov. Na streho bodo namestili tudi sončne kolektorje. Ideje za knjižnico je skupina zaposlenih dobila ob obisku knjižnic na Švedskem, ki je bil ena ključnih podlag pri določanju vizije za knjižnico. Knjižnica je oblikovana po vzoru skandinavskih kulturnih domov in ponuja prostor za poslušanje gramofonskih plošč (vinil), demonstracijsko kuhinjo, brezplačna semena za vrt (knjižnico semen), uporabo prenosnih računalnikov v katerem koli od številnih kotičkov za branje (ne samo v eni vroči, smrdljivi sobi), šivalni stroj, tiskalnik, ki lahko tiska topografske zemljevide na nepremočljiv papir, konferenčne sobe, komplet za opazovanje ptic z daljnogledom, pekač za torto v obliki Scooby Dooja (in drugih oblik) in seveda knjige.

Na stenah visijo umetnine umetnikov, ki so ustvarjali v Montani.

Za svojim mehkim, hladnim in odprtim javnim obrazom knjižnica ponuja tudi najnovejšo tehnologijo za distribucijo in skladiščenje knjižničnega gradiva. Razvrščanje knjig temelji na opremi za ravnanje s prtljago na letališčih - knjižni robot skenira knjige, jih razvršča in odlaga na pravi voziček, kar je ključni del opreme za knjižnico te velikosti.

Prvotno je bilo odprtje knjižnice načrtovno za leto 2020, vendar je pandemija koronavirusa zapletla gradnjo in potisnila časovnico v "zakasnjenem, zmešanem in napornem procesu."

Knjižnica Missoula daje velik poudarek na človeške interakcije, druženje, socialno kohezijo in sodelovanje partnerjev v skupnih projektih, ki potekajo v knjižnici. Ljudje se tu soočajo z novimi idejami in dostopajo do različnih virov ter razvijajo veščine, s katerimi bodo drug drugega spodbujali in rasli. V knjižnici imajo uporabniki dostop do najnovejših tehnologij, kar omogoča simbioza sobivanja različnih partnerskih organizacij v  skupnih in povezanih prostorih.

Enkrat tedensko se vsi štirje novi partnerji pogovarjajo o tem, kako bolje služiti javnosti in kako razviti programe ter ustvariti različne razstave na številne teme.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logotip PLOY