NOVICE 22. julij 2022

Splošna knjižnica leta 2021: zmagovalka Deichman Bjørvika - Oslo Public Library, Norveška

19. avgusta 2021 je Mednarodna zveza bibliotekarskih združenj in ustanov (IFLA) objavila svoj izbor za najboljšo splošno knjižnico na svetu leta 2021. To je postala splošna knjižnica v Oslu Deichman Bjørvika, katere zgodovina sega že v davno leto 1785.

Deichman sestavlja 22 krajevnih knjižnic po vsem Oslu. Ustanovljena je bila z donacijo 6.000 knjig norveškega kanclerja in poslovneža Karla Deichmana leta 1785 in je najstarejša ter največja splošna knjižnica na Norveškem. Glavna zgradba je umeščena med glavno postajo in operno hišo.

Deichman Bjørvika, ki je bil odprt leta 2020, je osrednja knjižnica v Oslu. Splošna knjižnica se nahaja na sprednji strani mestnega pristanišča in močno arhitekturno izstopa. Ogromna stavba je v celoti prekrita s tankimi, navpičnimi okni. Ima impresivno konzolno četrto nadstropje, ki štrli 20 m nad trgom iz katerega je vhod v stavbo.

Prav tako je Deichman Bjørvik vznemirljiva v notranjosti. Ima šest nadstropij, izredno svetlih zaradi številnih oken in treh ogromnih geometrijskih strešnih oken. Razprostira se na 13.500 kvadratnih metrov površine, razporejene v šestih nadstropjih, ki so vsa namenjena različnim vrstam učenja.

V različnih nadstropjih so restavracija, kavarna, informacijski pult, samopostrežni sistem za izposojo in vračanje ter avtomatsko vračanje gradiva v oddelke, kino, avditorij. Eno celo nadstropje je namenjeno otrokom, ki lahko tam poslušajo, berejo ali se igrajo v čarobnih ječah in v igralnici. Ne manjka ustvarjalnica, opremljena z vsem kar potrebujejo kreativci, od 3D tiskalnikov in šivalnih strojev do glasbenih in zvočnih studiev. Knjižnica je opremljena z revolucionarnim sistemom za samodejno razvrščanje knjig. V višjem tišjem delu so čitalnice in študijske sobe, učilnice, kjer je poleg mirnega razmišljanja mogoče uživati ​​v čudovitih pogledih na Oslo Fjord in mesto.

Knjižnica ima približno 450.000 enot različnega knjižničnega gradiva, večina pa je uporabnikom na voljo preko samopostrežnega sistema.

Deichman Bjørvika je brezplačno kulturno središče in prostor za zbiranje vseh. Tako moderna in lepa knjižnica kot je Deichman Bjørvika je darilo vsem članom skupnosti.

Zasnova te ogromne in edinstvene knjižnice je plod sodelovanja dveh arhitekturnih birojev: Atelier Oslo in Lund Hagem. Želeli so ustvariti  odprto in vzemirljivo zgradbo, v kateri vedno znova odkrivate nove prostore. Kar jim je uspelo, saj knjižnica ni samo arhitekturni presežek, temveč je zasnovana tudi trajnostno.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodno in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logotip PLOY