NOVICE 25. julij 2022

Splošna knjižnica leta 2022 - nominirane knjižnice

Dvajset knjižnic iz 17 različnih držav se je potegovalo za nominacijo za nagrado "Public Library of the Year award 2022" (PLOTY), ki nagrajuje tiste nove splošne knjižnice, ki uspešno združujejo funkcionalno arhitekturo z ustvarjalnimi IT rešitvami in lokalno kulturo.

Za najboljšo splošno knjižnico leta 2022 na svetu je mednarodna žirija, ki jo sestavljajo člani Mednarodne zveze knjižničarskih združenj in ustanov (IFLA), izbrala štiri:

  •  Missoula Public Library v ZDA,
  • Gellerup Library na Danskem,
  • Ogre Central Library v Latviji in
  • Ithra Library v Savdski Arabiji.  

Nominirane knjižnice med drugim izstopajo po tem, kako črpajo navdih iz okolice, pa tudi po uporabi sodobnih in trajnostnih rešitev pri oblikovanju in vsakodnevnem delovanju stavbe. Jakob Lærkes, predsednik žirije in vodja knjižnic v občini Gladsaxe na Zelandiji na Danskem, je navdušen nad razvojem, ki ga opažamo v sodobnem oblikovanju knjižnic in arhitekturi:

»Nove knjižnice po vsem svetu se močno osredotočajo na trajnostne rešitve, vključevanje skupnosti in vznemirljive digitalne možnosti. Nominirane knjižnice kažejo obseg tega razvoja – od majhnih inovativnih knjižnic do velikih in prestižnih zgradb.«

Pogoj za pristop h kandidaturi je, da je knjižnica novozgrajena ali v objektih, ki prej niso bili namenjeni knjižnični dejavnosti. Nagrada za splošno knjižnico leta vključuje denarno nagrado v višini 5.000 USD (okrog 4.780 EUR) in jo sponzorira Systematic A/S. Nagrado bodo podelili 26. avgusta 2022 na svetovnem kongresu International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), ki bo v Dublinu na Irskem od 26. do 29. julija 2022. Podelitev nagrade bo moč brezplačno spremljati tudi v živo na kanalu YT in predhodni prijavi do 21. julija 2022. 

V naslednjih dneh bomo predstavili vse štiri letos nominirane knjižnice in zmagovalko.

Novico pripravila: Milena Bon (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logo PLOY