ČLANEK 12. januar 2022

Spletne dejavnosti nizozemskih knjižnic za spodbujanje branja v osnovnih šolah med pandemijo

V prispevku predstavljamo štiri nizozemske primere, ki so bili razviti med pandemijo z namenom spodbujanja branja med otroki:
1. Pisatelj na vašem zaslonu - portal pisateljev 
2. BiebLab 
3. Rezerviraj potovanje 
4. BiebBoys 

PORTAL PISATELJEV - de Schrijverscentrale
De Schrijverscentrale je portal, ki posreduje pri nastopih pisateljev v knjižnicah, knjigarnah, na festivalih in v izobraževalnih ustanovah. Organizira srečanja med pisatelji in njihovimi bralci ter tako poveže literarne zgodbe z bralci. Dejavnosti, ki se odvijajo v okviru portala, spodbujajo kulturno udeležbo, pozitivno vplivajo na razvoj talentov ter povečujejo dostopnost in prepoznavnost literature, kar omogoča večjo raznolikost kulturne krajine. Nastopi avtorjev spodbudijo ustvarjalno okolje, v katerem otroci (in odrasli) postanejo boljši in bolj zainteresirani bralci ter lahko dobijo navdih, da bi tudi sami postali pripovedovalci zgodb. 

Pisatelj na vašem zaslonu - Schrijver op je scherm
Ko so se marca 2020 zaradi pandemije virusa covid-19 na Nizozemskem zaprle šole, je odpadlo na stotine obiskov pisateljev. Platforma je v manj kot mesecu dni avtorjem ponudila možnost, da so načrtovane obiske lahko izvedli prek spleta.

Tri oblike spletnih nastopov 

  1. Pisatelj pripravi osebni videoposnetek, dolg 15 ali 30 minut. V njem predstavi in opiše svoje delo. Ta oblika je v šolah precej priljubljena. Učitelji in knjižničarji lahko vnaprej posredujejo vprašanja iz občinstva in tako posneti nastop postane bolj oseben. Videoposnetek naložimo na YouTube kanal, organizator dogodka pa prejme skrito povezavo nanj. Posnetek je dostopen le omejen čas, s čemer preprečimo, da bi se razširil med druge bralce ali šole, ki niso plačale gradiva. 
  2. Najbolj priljubljena oblika je spletni obisk v živo. Avtorji otroških knjig prek Zooma ali Teamsov obiščejo šole, obiski pa se predvajajo na digitalnih šolskih tablah. To je najboljši približek pisateljevemu prihodu v šolo. Tako avtorji kot knjižničarji in učitelji poudarjajo pomen povezovanja med pisateljem in bralci. Knjižnice na podoben načini organizirajo tudi intervjuje, knjižne klube in različne seminarje.
  3. Pisatelj vam bere je projekt, ki poteka v sodelovanju z nizozemsko nacionalno knjižnico. V tem projektu si z naročnino lahko ogledate pet videoposnetkov na teden. Avtorji občinstvu v knjižnici berejo svoja dela preko posnetkov. 

Vključevanje uporabnikov 
Portal de Schrijverscentrale si prizadeva, da bi nastopi pisateljev potekali čim bolj nemoteno, tako v fizičnih prostorih kot na spletu. Sprva smo pričakovali, da se vsi partnerji v projekt ne bodo takoj vključili. Zato smo organizirali mojstrske tečaje, ki so jih vodili pisatelji z več izkušnjami s spletnimi nastopi. Predstavili so nasvete in trike, priročne tako za druge avtorje kot tudi za njihove ilustratorje. Z mojstrskimi tečaji smo začeli tik pred nacionalnim tednom knjig za otroke (vsako leto oktobra).

Opazili smo, da so bili knjižničarji tisti, ki so se prvi opogumili za spletna srečanja. Za preostale udeležence, ki bi raje organizirali redne dogodke, pa smo organizirali seminar, s katerim smo jim pokazali, kako preprosta je lahko spletna predstavitev in jih skušali navdušiti zanjo.

BIEBLAB
Ko so bile knjižnice in šole med pandemijo začasno zaprte, smo se domislili odlične pobude za ohranjanje digitalne povezave z otroki. Tak primer so videoposnetki BiebLab, ki jih je razvil Biblionet Groningen (na severu Nizozemske). BiebLab sestavljajo tri vrste videoposnetkov na različnih platformah družbenih medijev: 

  • Videoposnetki na TikToku - z več kot 5,2 milijona ogledov je BiebLab zelo uspešen. Na tisoče ljudi si ogleda uganke, smešne skeče in prepoznavne situacije v knjižnici. 
  • Spletni dogodki na YouTubu - igralni dogodki, kot sta Fortnite in Among Us, izzivi Minecraft in LEGO ter najboljši kvizi Kahoot. 
  • Oglejte si zakulisje na Instagramu: zabavni selfiji, nagradni videoposnetki in fotografije iz zakulisja. 

Poletni izziv BiebLab Minecraft
Ekipa BiebLab (pet knjižničarjev) se želi odpraviti na počitnice. Otroke prosijo za pomoč. "Zgradite počitniški park BiebLab v Minecraft s hišami, bazeni, kegljiščem in vsem, kar si lahko zamislite. Gradite lahko vse poletje v svojem svetu/serverju. Konec avgusta bo BiebLab razglasil zmagovalca Minecraft poletnega izziva v posebni oddaji na YouTubu."

REZERVIRAJTE POTOVANJE - Boek 'n trip
Med poletno kampanjo Jeugdbibliotheek.nl lahko doživite najlepše zgodbe kar na svojem telefonu ali tabličnem računalniku. Z brezplačno knjižnično spletno aplikacijo lahko prenesete deset e-knjig in deset zvočnih knjig. Za vse, stare od 0 do 18 let. Tudi nečlani knjižnice. Nacionalna knjižnica KB z Jeugdbibliotheek.nl ponuja digitalno platformo, ki spodbuja k branju in veščinam digitalne pismenosti.

Mladim (0-18 let) želimo pomagati, da na enem spletnem mestu hitro in preprosto poiščejo ustrezno knjigo ali informacijo. Za dom in šolo. Najprej se osredotočamo na digitalne vsebine, če pa te niso dostopne, pa začnemo iskati v fizični knjižnici. Digitalne in zvočne knjige si lahko bralci izposodijo v spletni knjižnici, katere zbirka vsebuje približno 5.000 e-knjig/avdio knjig za otroke. Ta zbirka se nenehno povečuje. Zaradi sistema »ena kopija - več uporabnikov« lahko en digitalni naslov hkrati bere več članov knjižnice.

BIEBBOYS - Knjižnica Gelderland South
Zaradi omejitev v času korone so trije knjižničarji BiebBoys nagovorili otroke na izviren, zabaven in inovativen način. Knjižničarji Petra, Joran in Kees so prve dni zapore v prazni knjižnici začeli snemati videoposnetke o knjigah ter branju s super izzivi za otroke od šestega leta dalje. Njihovi videoposnetki in učno gradivo so se začeli širiti tudi zunaj njihovega kraja, tako so tudi druge knjižnice dobile priložnost, da uporabijo gradivo BiebBoys.

Ti trije knjižničarji  so s svojim navdušenjem pritegnili sodelavce iz različnih okolij, tako pri poznavanju knjig kot pri spodbujanju branja in izobraževalnih izkušenj. BiebBoys sodelujejo tudi zunaj knjižnice z novimi partnerji, kulturnimi ustanovami in pri izobraževanju. Najpomembnejše pa je njihovo sodelovanje z otroki. Zaradi razmišljanja in razvijanja stvari skupaj z njimi, je ta pobuda uspešna. "Odlično je, da so BiebBoys zaradi nuje našli rešitev, takšen izdelek, ki ne osrečuje le ciljne skupine, temveč tudi šole." 

BiebBoys vsak mesec pripravijo učni paket (BiebBoys in de klas) za osnovne šole, s katerim spodbujajo k branju ali digitalni pismenosti. V veselih in norih videoposnetkih izzivajo otroke, da opravijo naloge, povezane s knjigami in branjem, za učitelje pa so na voljo dodatna učna gradiva. To poletje so BiebBoys učence spodbujali, naj se tudi med poletnimi počitnicami ukvarjajo s knjigami in branjem. Za poletni izziv Big BiebBoys prejmejo učenci plakat z bralnimi izzivi. 

Ekipa BiebBoys Joran, Kees in Petra iz knjižnice Gelderland South so upravičeno zmagovalci med 57 prijavljenimi mladinskimi strokovnjaki leta 2021. 

Avtor: Adriaan Langendonk (vodja programa za spodbujanje branja v Kraljevi knjižnici Nizozemske), avgust 2021 
Prevedla: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Anastasia Shuraeva (Pexels)