Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Novembrske novice z EBLIDE

Novembrske novice z EBLIDE
23. 11. 2021
Tomaž Bešter
Narodna in univerzitetna knjižnica

Novembrski novičnik z EBLIDE prinaša odlične novice o objavi Drugega poročila o trajnostnem razvoju v knjižnicah (2nd European Report on Sustainable Development and Libraries). Gre za nov mejnik v razumevanju vloge knjižnic v procesu osvajanja ciljev trajnostnega razvoja. Drugo poročilo, v odnosu do prvega, prinaša zanimivo in boljšo podobo: ne le, da je stopnja ozaveščenosti mnogo višja, tudi konkretna usmerjenost na poti Agende 2030 je očitna. Nemara je predvsem pandemična kriza, ki je in še vedno burka valove načrtovanj tudi tista, ki je poskrbela za nove usmeritve, ki so sedaj na delu. To se kaže v predvsem v razvoju dveh linij, ki sta bili v tem obdobju pogosti: digitalne knjižnice in družbeno vključujoče knjižnice.

V splošnem, pišejo v EBLIDI, gre za občuten dvig pozornosti v knjižnicah, čeprav je na področju dejanskega delovanja še mnogo rezerv. Najpomembnejše v tej smeri za uspešno implementacijo ciljev trajnostnega razvoja je samozavedanje knjižnic in knjižničarjev. To pelje tako v predanost za aktivnejšo sodelovanje, strateški razvoj in vrednotenje kakor tudi v zavedanje o evropskih strukturnih in investicijskih skladih. Knjižnice se različno razvijajo in marsikje se navajajo dejavnosti na področjih  izobraževanja, trajnostnih skupnosti, dostopa do informacij ter svobode izražanja in miru. Mnoge knjižnice so preskočile iz kaj na zakaj in komu ter se namesto na zbirke odsihmal pogosteje usmerjajo na povezave. Poročilo podrobno naslavlja vse različne vidike knjižnic skozi prizmo dejavnosti ciljev trajnostnega razvoja, hkrati pa tudi predstavlja načine, kako so knjižnice v družbah dojete.

Poročilo bo objavljeno na posebnem srečanju 23. novembra, ko bo na sporedu spletni seminar Več sredstev za boljše prostore – cilji trajnostnega razvoja v knjižnicah (Better funding for a great good place – SDGs in public libraries), ki ga EBLIDA pripravlja skupaj z Urbano agendo za EU. Na srečanju bo skupina pomembnih panelistov poskrbela za vpogled v financiranje v Evropski uniji in razpravljala o novih načinih upravljanja v knjižnicah v perspektivi pandemije. Bolj podrobno bo poročilo predstavljeno 24. februarja prihodnje leto, ob priložnosti srečanja v organizaciji francoskega predsedovanja Evropski uniji.

Novičnik v nadaljevanju predstavlja tudi novo blagajničarko EBLIDE, Mairead Owens, ki sicer upravlja mrežo 21 mestnih knjižnic v Dublinu z 280 zaposlenimi. Predstavlja tudi poročilo s Kongresa švicarskih knjižnic, ki je konec prejšnjega meseca potekalo v Bernu, ki je v središče postavil skupnosti, digitalizacije in prihodnje izzive v knjižnicah. Vse te teme so zanimive seveda v trenutku, ko jih postavimo v kontekst Švice. Zakaj, si preberite v novičniku.

Vabi tudi na dogodek v okviru Družbene hackademije (Social Hackademy, #HackAD), ki bo predstavil priporočila za implementacijo metodologije, ki jo prinaša družbena hackademija. Če vas zanima, kaj pravzaprav to je in kako lahko poženete svojo izdajo družbene hackademije, se pridružite dogodku 7. decembra 2021. Prijave na povezavi. In, tradicionalno, usmerja tudi na nekaj drugih dogodkov v knjižničarskem svetu, večina bo seveda potekala na spletu.

Lepo vabljeni k branju.

 

Skip to content